Radikální islamisté hrozí Norům likvidací

Oslo – Likvidací nejvyšších norských představitelů hrozí video, které neznámí islamisté umístili na YouTube. Na videu trvajícím necelých pět minut jsou obrázky ministerského předsedy Jense Stoltenberga, ministra zahraničí Jonase Gahra Störeho a korunního prince Haakona doprovázené výzvou k jejich „bolestné likvidaci za pomoci Alláha“. Kromě toho autoři videa vyzývají k účasti na protestech proti norské vojenské přítomnosti v Afghánistánu. Případ vyšetřuje norská tajná služba PST.

Půl roku poté, co Norskem otřásly dva útoky pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika se 77 mrtvými, považuje norská tajná služba nadále za hlavní zdroj ohrožení terorismem radikální islamismus. Rozvědka však po zkušenostech s útoky z 22. července čelí kritice, že nedokáže včas rozeznat zdroje teroristické hrozby spíš ze strany pravicových a protiislámských radikálů.

Video na YouTube hrozí norským představitelům likvidací
Zdroj: ČT24

Dvaatřicetiletý Breivik loni 22. července nejdřív spáchal pumový atentát v centru norské metropole Osla a poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 osob, převážně účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů. Zahájení procesu se plánuje na 16. dubna.