V Etiopii bylo zavražděno pět turistů

Addis Abeba – Ozbrojenci na severovýchodě Etiopie v regionu Afar v pondělí zabili pět zahraničních turistů, z toho čtyři Němce a jednoho Rakušana. Podle úřadů unesli další čtyři lidi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média. V Berlíně prý vznikl krizový štáb.

Nejmenovaný západní diplomat agentuře Reuters řekl, že mezi zabitými jsou němečtí občané. Počet smrtelných obětí ale nepotvrdil. Podle rakouského portálu Österreich ve skupině bylo osm Němců a jeden Rakušan.

K přepadení došlo nedaleko sopky Erta Ale na severovýchodě země. Jde o jednu z nejchudších oblastí světa. „Pět zahraničních turistů zahynulo včera večer a dva byli vážně zraněni, když ozbrojení muži zaútočili na skupinu v regionu Afar. Jeden turista unikl bez úhony,“ uvedla etiopská státní televize s odvoláním na bezpečnostní složky.

Rakouské ministerstvo potvrdilo, že turisté byli přepadeni. Rakouští a němečtí diplomati se společně s etiopskými úřady snaží zjistit okolnosti této události. Podle etiopské státní televize přišli ozbrojenci ze sousední Eritrey. Nesdělila ale, odkud útočníci pocházejí. Rebelové se v Afaru vyskytují často.

Už v roce 2007 tu bylo uneseno pět Evropanů – čtyři Britové a jedna Francouzka. Po necelých dvou týdnech se po zaplacení výkupného bez újmy na zdraví dostali na svobodu.