Barmská disidentka Su Ťij podala kandidaturu do voleb

Rangún - Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij podala kandidaturu do dubnových parlamentních voleb, které se považují za test demokratických ambicí nového barmského režimu. Jedná se podle agentury AFP o první podobný krok v její politické kariéře. Laureátka Nobelovy ceny za mír kandiduje za její Národní ligu pro demokracii (NLD) na předměstí Rangúnu. Su Ťij svoje rozhodnutí ucházet se o poslanecké křeslo oznámila na nedávném mítinku své strany.

Podobná scéna by byla nepředstavitelná v době, kdy Barmu vedla vojenská vláda, která rychle a tvrdě potlačovala jakýkoli náznak veřejné podpory vyjádřené Su Ťij. Barmský režim před několika týdny schválil účast NLD v doplňovacích volbách do parlamentu chystaných na 1. dubna. NLD v čele se Su Ťij už jednou volby vyhrála, a to v roce 1990. Tehdy jí ale vojenská junta odmítla předat moc a většinu z následujících dvou desítek let naopak vítězku voleb věznila.

Na podzim 2010 NLD bojkotovala parlamentní volby

Parlamentní volby v listopadu 2010, které vypsala vojenská junta jako součást slibu zavést v zemi demokracii, NLD bojkotovala. Důvodem byla součást volebního zákona, která nařizovala stranám vyřadit z kandidátek kohokoli, kdo byl vězněn. Toto ustanovení bylo namířeno proti Su Ťij. Bojkot voleb byl pro juntu automaticky důvodem ke zrušení strany.

V březnu loňského roku nastoupila k moci v Barmě civilní vláda, která je sice ve skutečnosti stále ovládána silnou armádou, ale zahájila postupné demokratické reformy. Su Ťij 23. prosince 2011 formálně znovu registrovala svou stranu pro všechny příští volby. I kdyby ale NLD v doplňovacích volbách získala všech 48 křesel, která budou 1. dubna ve hře, bude mít minimální moc. Dolní komora parlamentu má 440 členů, z toho čtvrtina mandátů je vyhrazena nevoleným vojenským činitelům a zbytku křesel dominují spojenci bývalé vládní junty. Přesto by vítězství mělo historický význam: poprvé by dalo dlouhodobé politické vězeňkyni hlas v parlamentu.