Pákistánský premiér se nakonec přece jen obtěžoval k soudu

Islámábád - Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání nakonec přišel k soudu - zatím se vyhýbal líčení, v němž se zodpovídá za pohrdání soudem. Kauza se týká vyšetřování prezidenta Ásifa Alího Zardárího a některých vládních úředníků a poslanců podezřelých z korupce. Gílání před dvěma lety odmítl obnovit jejich trestní stíhání. Soudu sdělil, že podle jeho přesvědčení prezident nemůže být stíhán, protože se těší imunitě. Líčení bylo odročeno na 3. února.

„Jsem přesvědčený, že (Zardárí) má naprostou imunitu uvnitř i vně země,“ řekl Gílání soudu. „V ústavě je pro prezidenta úplná imunita. O tom není pochyb.“ Pákistánský nejvyšší soud pak odložil jednání a nechal tak nadále nevyřešený spor, který rozdmýchává v zemi politickou krizi kvůli podezření a obvinění z korupce, jež ohrožuje samotnou existenci vlády.

Kauza se týká stíhání prezidenta Zardárího, konkrétně převodu peněz ze státních fondů na účty ve švýcarských bankách. Kvůli prezidentské imunitě ale vyšetřování nevedla ani švýcarská strana. Gílání měl už před dvěma lety v souladu se soudním rozhodnutím obnovit stíhání prezidenta Zardárího a vládních úředníků a poslanců kvůli podezření z korupce, respektive vyzvat Švýcarsko k obnovení šetření. Premiér to ale odmítl udělat. Nejvyšší soud posléze pohrozil, že prezidenta i premiéra zbaví funkce, pokud vyšetřování nebude obnoveno.