Opoziční čínský spisovatel dostal 10 let

Peking - Soud ve středočínském Wu-chanu vyměřil desetiletý trest vězení spisovateli Li Tchieovi za rozvracení státu. Odsouzený je autorem esejí vyzývajících občany, aby bránili svá práva. Je třetím Číňanem souzeným za podobný čin za necelý měsíc, u soudu trval na své nevině. Trest byl vynesen po půlhodinovém soudním jednání. Li nedostal možnost využít svého obhájce, zastupoval ho přidělený právník. Setkat se mohl jedině s matkou a dcerou.

Dvaapadesátiletý Li napsal 13 esejů na obranu práv a zveřejnil je v novinách v zahraničí a na internetu. Jeden z nich se jmenoval Důstojnost lidských bytostí je rovná nebi. Li uctíval spoluzakladatele vládnoucí komunistické strany Mao Ce-tunga a v esejích využíval Maovy myšlenky vážící se k teorii komunismu. „Používám slovník komunistické strany, tak proč mne pronásledují?“ říkával prý Li na adresu komunistického režimu.

Ke stejně dlouhému trestu byl za výzvy k převratu před třemi týdny v Kuej-jangu odsouzen disident Čchen Si, v prosinci poslal soud do vězení na devět let z téhož důvodu Čchen Weje ze S'-čchuanu.