Amnestie pro nelegální imigranty má nastartovat polskou ekonomiku

Varšava - Tisíce nelegálních imigrantů mají v Polsku od ledna možnost zlegalizovat svůj pobyt a získat pracovní povolení. Vláda vyhlásila amnestii pro všechny, kdo do země přijeli před koncem roku 2007 nebo jim byl do roku 2010 odmítnut status uprchlíka. Úřady jsou zavalené žádostmi a slibují si, že amnestie nastartuje hospodářský růst.

Čekání na úřadech je pro nelegální imigranty nejmenší překážka. Řada z nich je v Polsku nelegálně celé roky. Úředníkům a hlavně policistům se vyhýbali v obavě z vyhoštění. Teď imigrantům nevadí, že o nich stát bude vědět i to, jaké mají otisky prstů. „Jsem ráda, že amnestie konečně přišla a že tady můžu žít legálně. Nebudu se muset skrývat, což bylo hodně nepříjemné. Bála jsem se mluvit rodnou řečí, aby mě nechytili,“ řekla Lilia, imigrantka z Ukrajiny.

Poláci podávají žádosti o sto šest

Polsko bývalo tradičně zemí emigrantů. Teď se stává magnetem pro imigranty. Hospodářství finanční krizi přečkalo obstojně. Jako jediná unijní země se nepropadlo Polsko do recese. Na rozdíl od států dál na východ, je tu relativně dost práce a líp zaplacené. „Cizinci mají o legalizaci svého pobytu velký zájem. Za první 2 týdny to bylo jen v Mazovském vojvodství tisíc žádostí. Většina od Ukrajinců, Arménců a Vietnamců,“ prohlásila zástupkyně cizineckého odboru Jacqueline Sánchéz-Pyrczová.

Amnestie dosud nelegálním imigrantům nabízí povolení ke dvěma rokům pobytu a možnost legálně pracovat. Státu za to musejí odvádět daně a mohou také využívat zdravotní systém. Jsou jich tisíce a polská vláda si slibuje, že tak povzbudí ekonomiku, která už teď zažívá stavební boom před fotbalovým šampionátem Euro 2012.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)