Místo jointa zapálil vonnou tyčinku

Varšava – Kontroverzní polský politik Janusz Palikot opět provokuje. Tentokrát ale ze svých původních plánů trochu upustil. Sliboval totiž, že v parlamentu vykouří jointa, nakonec si to ale rozmyslel a zapálil pouze vonnou tyčinku s malým obsahem marihuany. Držení marihuany je totiž v zemi trestné. Jeho strana Palikotovo hnutí ale podporuje legalizaci této drogy.

„Pokusíme se vstoupit do místnosti číslo 143, abychom si tam, jak jsme už předem říkali, zapálili trávu,“ sliboval na tiskové konferenci Palikot. Kvůli těmto plánům dokonce v parlamentu posílila ochranka a na místo dorazila i policie. Držení i nepatrného množství marihuany je totiž v Polsku trestné.

Nakonec ale Palikot zapálil jenom marihuanovou vonnou tyčinku. Novináři byli dost zklamaní. „To je ta tráva, pane poslanče? Měl to být joint,“ pokřikovali na něj poté v Sejmu. 

I zapálení vonné tyčinky se ale neobešlo pro Palikota bez následků. Státní zastupitelství začalo na podnět předsedkyně Sejmu Ewy Kopaczové vyšetřovat, zda neporušil předpisy. 

Palikot se svými provokacemi proslavil natolik, že ho loni na podzim voliči dokonce poslali do parlamentu. Jeho strana chce zbavit katolickou církev vlivu na stát a společnost, legalizovat potraty do 12. týdne těhotenství nebo uzákonit svazky homosexuálů. Do parlamentu se za tuto stranu vůbec poprvé v historii dostal transsexuál a homosexuál.