Airbus by měl zkontrolovat letouny A380 kvůli trhlinám v křídlech

Paříž - Společnost Airbus bude muset zkontrolovat 20 svých strojů A380. Prověrky doporučil Evropský úřad pro bezpečnost letového provozu kvůli trhlinám uvnitř křídel největšího komerčního letadla na světě. Airbus uvedl, že závady neohrožují bezpečnost, a pokud budou trhliny objevené, dají se opravit. Kontroly mají začít 24. ledna. Nejspíš se dotknou aerolinek Singapore Airlines, Emirates a Air France.

Evropský úřad pro bezpečnost leteckého provozu doporučil kontrolu skoro třetiny letounů Airbus A380 poté, co se objevily závady na křídlech. V nadcházejících šesti týdnech by tak společnost Airbus měla zkontrolovat 20 svých strojů. 

Problémy s Airbusem A380 měly už v roce 2010 a 2011 australské aerolinky Qantas. Společnost musela vyřadit z provozu všechny tyto stroje poté, co při letu ze Singapuru do Sydney vytekl z vadného motorového potrubí olej, který začal hořet. Plameny zničily disk turbiny a jeho kousky zasáhly křídlo. Airbus používá do těchto letadel motory výrobce Rolls Royce, který nakonec připustil, že motory měly výrobní závadu.