V Turecku unikátně transplantovali ruce, nohu a obličej

Ankara – V nemocnici Akdeniz v jihoturecké Antalyi dnes lékaři ve světové premiéře transplantovali 34letému muži současně tři končetiny od jednoho dárce. Jiný tým v téže nemocnici a ve stejné době úspěšně transplantoval obličej stejného dárce 19letému pacientovi, což je první podobná operace v Turecku. Transplantace obličeje od 45letého dárce trvala kolem devíti hodin, přišívání dvou rukou a nohy o tři hodiny déle.

„Dnes jsme se podepsali na světovém úspěchu. Poprvé naše nemocnice transplantovala dvě ruce a nohu jednomu pacientovi,“ řekl rektor univerzitní nemocnice Ísrafil Kurtcephe po skončení obou operací. Šéfchirurg Ömer Özkan, který vedl 25členný tým operatérů, řekl, že oba pacienti byli umístěni na jednotku intenzivní péče a jsou v pořádku. „Máme před sebou kritické období 10 až 15 dnů po obou operacích. Ale pokud je překonáme, budeme psát historii,“ podotkl. 

Příjemce cizích končetin podle místních médií přišel o ty své, když v 11 letech odháněl kovovou tyčí holuby z elektrického vedení a byl zasažen proudem. Druhý transplantovaný mladík utrpěl jako batole popáleniny obličeje při požáru domu. Transplantace obličeje byla úspěšná - jde o první podobnou transplantaci v Turecku a 20. na světě. První taková úspěšná operace se uskutečnila ve Francii v roce 2005.

Nemocnice Akdeniz loni transplantovala dělohu 

O nemocnici Akdeniz se psalo už loni, když se zde v srpnu podařila první transplantace dělohy od zesnulé dárkyně. Lékaři voperovali dělohu Deryi Sertové, která se narodila bez ní a neměla naději, že by mohla být těhotná. Zákrok byl vlastně druhou úspěšnou transplantací dělohy. Poprvé se to podařilo v roce 2000 lékařům v Saúdské Arábii, ti však orgán získali od žijící dárkyně a po třech měsících museli lůno znovu odejmout kvůli nebezpečným krevním sraženinám.

Ojedinělými transplantacemi hlavně obličejů se proslavil český chirurg Bohdan Pomahač a jeho tým v nemocnici v americkém Bostonu. Jen v loňském roce provedl se svými kolegy nejméně tři unikátní operace.

Španělští lékaři loni v červenci jako první na světě provedli transplantaci obou dolních končetin zároveň. Pacient ztratil při nehodě obě dolní končetiny nad koleny a jeho operace trvala zhruba 14 hodin. Belgie se po Francii a Španělsku stala začátkem měsíce třetí evropskou zemí, která zvládla transplantaci obličeje. Tým lékařů obličej zesnulého dárce transplantoval znetvořenému pacientovi, kterému chyběly rty, ale také svaly a nervy. Na zákroku se podílelo 65 lékařů a operace trvala dvacet hodin.