EU stále nemá jasno ohledně ropného embarga proti Íránu

Teherán – Země Evropské unie se stále nemohou dohodnout na podrobnostech ropného embarga, které chtějí zavést proti Íránu. Jednání by měli dokončit ministři zahraničí na své pondělní schůzce. Napětí kolem Íránu stouplo poté, co USA kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu koncem prosince rozšířily sankce proti této zemi i na vývoz ropy. Írán poté pohrozil, že uzavře strategický Hormuzský průliv. Právě tudy proudí ropa z Perského zálivu.

Hormuzský průliv je pro ceny ropy velmi důležitý. Pokud by ho Írán zablokoval, dotklo by se to malých i velkých zemí; u benzínek by platili víc i Češi. O zablokování průlivu ale Američané nechtějí ani slyšet a svaly ukazuje také Írán. Chlubí se novými střelami i ponorkami. Může průliv také zaminovat, jak už to udělal v 80. letech.

Sádik Zibakaram, profesor Teheránské univerzity:

„Jediná logická, jediná přirozená zbraň, kterou Írán má, je zablokování Hormuzského průlivu.“

Zatím zuří propagandistická válka. Íránci poslali do Bílého domu jako dárek modely amerických bezpilotních letounů. Jeden z nich totiž v prosinci sestřelili a zasláním modelů odpověděli na americkou žádost o jeho vrácení. Američané zase zveřejnili video, na němž jejich torpédoborec ukazuje záchranu potápějící se lodi íránských rybářů. Prý by bez nich utonuli.

Sporným bodem jednání evropské sedmadvacítky o sankcích nadále zůstává, jak dlouho by země, které jsou závislé na dovozu ropy z Íránu, mohly po zavedení embarga surovinu kupovat podle současných smluv. V diplomatických kruzích se hovořilo o tom, že by to mohlo být do konce června. Některé země ale chtěly, aby lhůta byla kratší, jiné zase tvrdily, že na hledání jiných než íránských zdrojů ropy je potřeba více času.

Reportáž Bohumila Vostala a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)