Postřelená kongresmanka odchází z politiky, chce se vyléčit

Washington - Americká zákonodárkyně Gabrielle Giffordsová, kterou šílený střelec trefil kulkou do hlavy, odstoupí příští týden ze své funkce v Kongresu, aby se mohla plně věnovat svému léčení. Demokratická politička to oznámila na svém účtu v internetové sociální síti. Její rezignace má vstoupit v platnost v pondělí.

Giffordsová se stala terčem útoku schizofrenního střelce na jejím politickém shromáždění. Při útoku v arizonském Tucsonu zahynulo šest lidí včetně devítileté dívky a dalších 12 lidí bylo zraněno.

Arizonské demokratce došly síly, nedokáže se léčit a zároveň naplno věnovat práci. Kulka jí proletěla levou stranou mozku a politička se musela znovu učit mluvit a chodit. Pravou část těla má pořád částečně ochrnutou, špatně vyslovuje i delší věty. oznámila proto svůj odchod z politiky. Do budoucna ale kongresmanka nevyloučila návrat na politickou scénu: „Vrátím se a společně budeme pracovat pro Arizonu a tuhle skvělou zemi.“ 

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Ještě než svůj úřad opustí, chce dokončit osudný mítink z loňského roku. Giffordsová se znovu sejde s lidmi, kteří jí a dalším raněným po útoku pomáhali a přemohli taky ozbrojeného střelce.

Soud s třiadvacetiletým atentátníkem - Jaredem Lee Loughnerem je zatím odložen na neurčito. Psychologové totiž tvrdí, že je to schizofrenik, který není za svoje jednání odpovědný.

Oporou v léčení je Giffordsové manžel Mark Kelly, který mimo jiné velel raketoplánu Endeavour na jeho poslední vesmírné misi. Společně napsali knihu vzpomínek s názvem Gabby: A Story of Courage and Hope (Gabby: Příběh odvahy a naděje).