Sýrie odmítla výzvu na Asadovo odstoupení

Damašek – Syrská vláda dnes odmítla výzvu Ligy arabských států (LAS) na odstoupení prezidenta Bašára Asada a vytvoření vlády národní jednoty. Návrh zástupců arabských zemí je „flagrantním zasahováním do vnitřních záležitostí“ a snahou o „narušení národní svrchovanosti“, sdělil syrské televizi jeden z vládních úředníků.

Ministři zahraničí LAS v neděli vyzvali syrského prezidenta, aby předal své pravomoci viceprezidentovi, který by pomohl do dvou měsíců vytvořit vládu národní jednoty. Tu by podle představ LAS měla vést osobnost přijatelná pro všechny zúčastněné strany. Jejím úkolem by bylo vyvést Sýrii z politické krize, připravit svobodné parlamentní a prezidentské volby a zajistit vypracování nové ústavy.

Zástupci zemí LAS také o další měsíc prodloužili mandát její pozorovatelské misi v Sýrii, která vyvolává ostrou kritiku syrské opozice, protože pozorovatelé dosud pokračujícímu násilí v Sýrii nijak nezabránili.

V Sýrii už desátý měsíc zuří protivládní povstání, které se Asadův režim snaží potlačit silou. Podle OSN bylo během povstání od poloviny března v zemi zabito nejméně 5 400 lidí. Režim tvrdí, že bojuje proti teroristickým skupinám.

Nikdo nemá přesné informace o dění v Sýrii, CNN to napravilo

Reportéři CNN spolu s pozorovateli Ligy arabských států pronikli do obleženého města Zabadání a maximálně se přiblížili frontové linii. Riskovali přitom život. Po průjezdu přes kontrolní stanoviště armády potkal konvoj arabských pozorovatelů lidi, kteří prchali z obleženého města, s sebou neměli skoro nic. V relativním klidu místní mešity se inspektoři snažili zjistit holá fakta. Jeden muž jim ukázal, jak ho zranila kulka Asadových vojáků. Prý šel jen nakoupit jídlo a přišel o prst, jeho bratr údajně zahynul.

Když se pozorovatelé pokoušeli po hodině odjet, místní nálada se prudce změnila. Lidé je nechtěli z města pustit. Tvrdili totiž, že hned po jejich odjezdu začnou na město střílet Assadovy tanky. Nakonec na auta inspektorů začali házet kameny. Cesta pryč byla rázem zablokovaná. Nezbylo jim, než aby konvoj vyrazil přímo k liniím syrské armády. Narazil ale na barikádu. Od vládních obrněných transportérů zazněly výstřely, inspektoři mávali svými oranžovými vestami. Vojáci odmítli auta pustit dál, po hodině a půl přijela záchrana. Armádní buldozer jim uvolnil cestu.