Hongkong praská ve švech, a tak bydlí lidi v kapslích

Hongkong – Byty v Hongkongu jsou přeplněné a hotely drahé, není tam zkrátka kde hlavu složit. Firma Galaxy Stars ale přišla s řešením této nepříjemné situace. Turistům a studentům totiž nabídla, že mohou nocovat v kapslích. Jde o uzavřenou kóji o velikosti pouhých dvou metrů čtverečních. V Japonsku už podobné kapsle využívají k přenocování třeba lidé na služebních cestách, výrobci v Číně se jimi teď inspirují.

I když je Hongkong doslova přesycený mrakodrapy, které tu sahají až do nebe, míst k bydlení je tam zoufale málo. Navíc ceny realit i nájmů jsou pro stále víc lidí k nezaplacení. Ani v hotelech to není lepší, pouhá noc vyjde turistu klidně na sto padesát dolarů. Situace je tedy kritická, a tak se musí řešit. Jedním z takových řešení by mohly být právě takzvané kapsle. Na délku mají 190 centimetrů, na šířku pak přesně metr a metr patnáct na výšku. Dá se říct, že je to taková větší manželská postel s příslušenstvím, tedy s výklenky k uložení osobních věcí a zabudovanými skříněmi.

Japonsko už na bydlení v kapslích přišlo dříve

„Situace v Hongkongu je stejná jako v Japonsku. Je úplně přeplněný a je tu hodně turistů. Proto jsem přišel s těmito kapslemi, které by mohly sloužit jako levný hotel a zmírnit nedostatečnou kapacitu v ubytování,“ vysvětlil ředitel společnosti Galaxy Stars Eric Wong. Jednotlivé kapsle se totiž mohou v libovolném počtu poskládat dohromady a za pár dnů tak vznikne nová ubytovna nebo hotel. V každé místnůstce je klimatizace, elektřina, televize, bezdrátové připojení k internetu a počítačový stolek. Zkrátka všechno, co dnešní člověk nezbytně potřebuje k životu, jako bonus je tu i iluze vesmíru na tapetě.

Hongkong: obytné kapsle (zdroj: ČT24)

Výrobce by chtěl ale kromě turistů k myšlence kapslí přilákat i studenty. Ti mají téměř nulovou šanci, že na koleji v Hongkongu seženou aspoň postel. V pořadníku čekají třeba i několik let. Nájem jedné kapsle je ale relativně drahý, stojí totiž 450 dolarů měsíčně. Podle některých studentů se navíc člověk v tak stísněném a uzavřeném prostoru cítí spíš jako v rakvi. „Na pokoji bydlíme jen dva, a někdy to není lehké, třeba když jeden chce jít brzo spát a druhý nesnáší hluk. Čím víc lidí je v jedné místnosti, tím je to horší. I přesto si ale myslím, že bydlet v tak malém prostoru sám není dobrý nápad,“ vyjádřil se jeden z nich.

Obyvatelé Hongkongu jsou na stísněné podmínky zvyklí, na jednoho připadá totiž plocha jen o velikosti třináct metrů čtverečních. Přičemž ceny bydlení tam patří k nejdražším na světě.