Britka přešla Antarktidu po svých a těší se na sprchu

Buenos Aires – Britka Felicity Astonová jako vůbec první žena na světě dokázala na lyžích přejít Antarktidu. Trvalo jí to přesně 59 dní a ledový kontinent dokázala jako vůbec první člověk překonat pouze za pomoci vlastních sil.

Astonová dokázala to, co nikdo před ní. Za 59 dní jako jediná žena na světě přešla Antarktidu. Spoléhala se přitom jen sama na sebe. Táhla dvoje saně s nákladem na trase delší než 1700 kilometrů. Náročný přechod odstartovala loni koncem listopadu na ledovci Leverett. Svou cestu ukončila jen před několika hodinami. 

Felicity na Twitteru a svých stránkách napsala: „Po 1744 kilometrech a 59 dnech jsem dorazila k Herkules Inlet na ledovém šelfu Ronne, a dokončila jsem tak svůj přechod Antarktidy.“ Teď Felicity už jen čeká ve stanu na přílet vrtulníku, který ji vyzvedne a přepraví do základního tábora, kde na ni čeká podpůrný tým. 

Polárník Pavel Prošek:

„Je to mimořádný sportovní výkon a je potřeba před ní smeknout.“

Jenže přepravu komplikuje počasí, kvůli silnému větru nemohl zatím vrtulník přistát. Felicity se tak stále ukrývá ve stanu a už plánuje, že až se vrátí, dá si horkou sprchu a k tomu sklenku vína. Těší se také na pořádné jídlo, při snídani vzpomínala na thajské zelené kari a kuře dhansak.

Polárník Pavel Prošek, vedoucí Geografického ústavu PřF Masarykovy univerzity, v rozhovoru pro ČT řekl, že Britka musela během své cesty překonat dva náročné úseky. A to na začátku a na konci expedice, kdy zdolávala okrajová pohoří. Musela tedy procházet údolními ledovci, kde je mnoho ledovcových puklin, které hrozí propadem.

Studio ČT24 - Britka přešla Antarktidu (zdroj: ČT24)