České firmy se budou moci ucházet o americké armádní zakázky

Washington – Ministr obrany Alexandr Vondra chce, aby čeští vojáci zůstali v Afghánistánu až do konce roku 2014. Současný mandát jim vyprší na konci letošního roku. Ministr hodlá na jaře navrhnout vládě a později i Parlamentu jeho prodloužení o dalších 24 měsíců. Vondra to řekl ve Washingtonu, kde se dnes sešel se svým americkým protějškem Leonem Panettou. Vondra s Panettou také dojednal, že české firmy budou moci usilovat o armádní zakázky ve Spojených státech, hovořili rovněž o plánovaném aliančním výcvikovém vrtulníkovém středisku v Pardubicích.

Ministr, který dorazil do Washingtonu se zpožděním kvůli neplánované zastávce ve státě Maine, kde jeho letadlo kvůli silnému větru muselo dočerpat palivo, neupřesnil, jak silné by v následujících dvou letech podle něj mělo být české zastoupení v Afghánistánu. „O počtech se ještě budeme bavit. Vrchol byl v loňském roce, už letos je to méně než loni. Počty ale ještě říkat nechci, předpokládám, že se tam ještě mohou vrátit naše vrtulníky a zas letos skončí speciální síly. Myslím si, že se ještě soustředíme na výcvik, to je to nejdůležitější, protože to je předpoklad, aby si Afghánistán byl schopen zajišťovat bezpečnost sám,“ uvedl.

Afghánistán byl jedním z témat, o kterých Vondra hovořil s Panettou. Američané, kteří v asijské zemi vedou spojenecké síly, se odtud chtějí stáhnout do konce roku 2014, pokud to tamní podmínky dovolí. Dohled nad bezpečností v zemi hodlají postupně předávat místním silám. Americký prezident Barack Obama loni v červnu uvedl, že Američané chtějí z Afghánistánu do letošního září stáhnout 33 000 vojáků. V současnosti jich tam je kolem 90 000.

Češi například cvičí afghánské piloty vrtulníků. Zároveň usilují o to, aby v Česku vzniklo celoalianční vrtulníkové výcvikové středisko. Projekt, na němž se rovněž podílí Chorvatsko, byl dalším tématem, o němž dnes Vondra mluvil s Panettou. Podle Vondry má projekt plnou americkou podporu. „Bez americké podpory by to nebylo možné. Myslím, že Američané jsou rádi, že tu někdo je s reálným konceptem,“ uvedl ministr.

Vondra jel také do Washigntonu se svým americkým protějškem dojednat dohodu o „vzájemném získávání obranných zakázek“, která by českým firmám usnadnila získávání obranných a bezpečnostních kontraktů v USA. „Smlouva české firmy postaví na stejnou úroveň jako jiné západoevropské kontraktory a mohou se tu účastnit tendru pro armádu,“ řekl Vondra.

Dodal, že z americké strany otevřela cestu k dohodě skutečnost, že loni v Česku prosadil nákupy vojenské techniky bez prostředníků. Dohoda je podle ministra de facto hotová, podepsat by ji obě strany měly někdy na jaře.

„Je to myslím dobrá zpráva, protože s Polskem jsme první zemí ze střední a východní Evropy, která bude mít stejný způsob zacházení jako Velká Británie, Izrael či Německo,“ řekl Vondra. Vedle armády se smlouva bude vztahovat i na bezpečnostní a záchranné složky. Čeští dodavatelé tak budou moci usilovat i o zakázky například u Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA). Poláci stejnou dohodu s Američany podepsali loni v září.

„Vzhledem k tomu, že 43 procent celosvětových výdajů na obranu vydává Washington, může být i malá zakázka v USA objemově velmi významná,“ soudí prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. „Díky dohodě o nás americké firmy budou vědět. Chceme jim ukázat, že jsme v technologiích i know-how srovnatelní s jejich průmyslem,“ doplnil Milan Janíček z firmy URC Systems.

Po schůzce s Panettou ještě Vondru čekají setkání s několika americkými zákonodárci. Půjde o jednání se senátory Richardem Lugarem (republikán), Johnem McCainem (republikán) a Carlem Levinem (demokrat). Na programu má český ministr i schůzku s republikánským členem Sněmovny reprezentantů Michaelem Turnerem. Jednat bude i se členy Národní bezpečnostní rady a přednese přednášku o transatlantických obranných vztazích v institutu Atlantická rada.

Ve svém dnešním prohlášení ČSSD proti Vondrově plánu na prodloužení mandátu českých vojáků v Afghánistánu ostře ohradila. „Vnímáme jako nemoudré za současné situace a bez předchozí zevrubné vnitropolitické diskuse vynášet takto zásadní prohlášení,“ uvádí se v dokumentu. „Trváme na tom, aby byla tato otázka komplexně diskutována na půdě parlamentu ČR,“ konstatuje ČSSD v jeho závěru.