Erdoğan o francouzském zákonu: Masakr ano, ale svobody myšlení

Ankara - Zákon schválený v pondělí francouzským senátem, podle nějž se bude ve Francii trestat popírání genocidy, je podle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana „diskriminační“ a „rasistický“ a jde o „masakr svobody myšlení“. Paříž totiž za genocidu označuje i vyvražďování Arménů za první světové války Turky, což Turecko neuznává.

Podle turecké vlády by tehdejší události ve východním Turecku už měly být ponechány historikům a nový francouzský zákon akorát omezuje svobodu projevu. Rozhodnutí senátů tak vrazí další klín do francouzsko–tureckých vztahů. Když zákon schválili poslanci, Ankara zmrazila politickou a vojenskou spolupráci s Francií. Teď možná půjde i dál. V zájmu Turecka ale není, aby zhoršení vztahů s Francií překročilo určitou mez. Ankara se dlouhodobě snaží vstoupit do Evropské unie, kde je Paříž silným hráčem.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

„Turecko zcela odmítá platnost tohoto zákona a bude postupně uvalovat na Francii již avizované sankce,“ podotkl Erdoğan. „Počkáme, jaký bude další vývoj, a podle toho rozhodneme o naší konkrétní reakci,“ dodal. Vyjádřil rovněž naději, že Francie „napraví své chyby“. Podle AFP zvolil šéf turecké vlády ve svém projevu umírněnější tón, než se očekávalo.

Zákon o genocidě ještě musí do 15 dnů podepsat prezident Nikolas Sarkozy, který návrh doposud podporoval. Ankara podezřívá Sarkozyho z předvolební agitace, kdy si před prezidentskými volbami chtěl naklonit půlmilionovou arménskou menšinu ve Francii. „Je politováníhodné, že historické… vztahy mezi Tureckem a Francií byly obětovány vnitropolitickým zájmům,“ konstatovala turecká diplomacie. 

Ankara sice uznává, že při vojenských operacích pod Kavkazem za první světové války zemřelo 300 tisíc lidí - odmítá ale, že šlo o genocidu, jak tvrdí Arménie. Ta vyčíslila počet obětí na 1,5 milionu. Genocidu na Arménech před Francií uznalo 20 států. Další z diplomatických důvodů váhají.