Z Concordie vylovili další mrtvé tělo

Řím – Nehoda výletní lodi Costa Concordia má už 16 potvrzených obětí. Šestnácté tělo dnes z vraku vytáhli potápěči. Nizozemská firma Smit Salvage začala dnes pracovat na odčerpání paliva z havarované lodi. Po nehodě z pátku 13. ledna, kdy loď najela na útes u italského ostrova Giglio a převrátila se, zbylo ve vraku 2400 tun paliva. Úřady se přitom obávaly, aby nezačalo unikat, a nevznikla tak ekologická havárie.

Operace odčerpávání paliva už měla začít minulý týden, jenže loď se neustále hýbala, a tak nebylo bezpečné začít pumpovat náplň z celkem 17 nádrží lodi. Zaměstnanci společnosti Smit Salvage nyní prohlížejí vrak, aby zjistili, zda bude odčerpávání paliva bezpečné. „Potápěči musejí nejprve zhodnotit situaci kolem palivových nádrží,“ řekl Max Iguera z firmy Smit, která v roce 2001 pomáhala vyzvednout potopenou ruskou ponorku Kursk. Obhlížení vraku Concordie by podle něj mohlo trvat až tři dny. 

Do víkendu by pak firma mohla už konečně začít palivo odčerpávat. Bude ho přitom nahrazovat v nádržích vodou, aby se nezměnila rovnováha vraku. Kompletně odčerpat všechny nádrže by pak mohlo trvat i několik týdnů. 

Po nehodě záchranáři stále ještě pátrají po 17 pohřešovaných lidech. Počet obětí nehody se mezitím vyšplhal na 16.

Společnost nabídla cestujícím z Concordie slevu na další plavbu

Kvůli odpovědnosti za ztroskotání lodi a smrt cestujících jsou vyšetřováni prozatím jen kapitán Francesco Schettino a jeho první důstojník Ciro Ambrosio. Podle prokurátora Beniamina Deiddy by měla ale justice prošetřit iodpovědnost firmy Costa Crociere, která loď vlastní.

Majitelé lodi nezvládají starost o vyproštěné cestující. Zděšení vyvolala jejich nabídka, že přeživší dostanou na příští plavbu 30procentní slevu. Není ale divu, že nabídka cestující po traumatu, které prožili, příliš nezaujala.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)