Rumunští demonstranti znovu v ulicích, žádají demisi vlády

Bukurešť – Demonstranti v Bukurešti žádají demisi vlády a prezidenta. Už včera rumunský premiér Emil Boc odvolal ministra zahraničí, který se nelichotivě vyjádřil na adresu protestujících. Rumuni už dva týdny protestují proti úsporným opatřením vlády a zvyšování daní.

Několik tisíc lidí se dnes znovu shromáždilo v centru Bukurešti, aby protestovali proti vládnímu úspornému programu, snižování mezd a zvyšování daní. V Bukurešti demonstrovali odboráři, učitelé, zdravotní sestry a penzionovaní důstojníci na Náměstí vítězství nedaleko sídla vlády a důrazně požadovali demisi premiéra Boka i prezidenta Baseska. Protestovalo se i v dalších asi dvaceti městech.   

Vláda demonstrantům v některých bodech ustoupila. Včera premiér odvolal ministra zahraničí Teodora Baconschiho. Ten minulý týden označil demonstranty za „neschopnou a násilnou lůzu“. V Rumunsku je dnes státní svátek, premiér Boc na slavnostní schůzi parlamentu vyzval k jednotnému postupu vlády, poslanců a občanů při hledání cesty z krize.