Sloni jsou siláci kvůli své velké tlapě

Londýn – Sloni nás fascinují především svýma velkýma ušima a silným chobotem. Britští vědci ale přišli na to, že je to právě jejich tlapa, která dokáže unést obrovskou váhu. Veterináři si nad tím lámali hlavy celá dlouhá staletí. Vědci z Velké Británie teď ale tvrdí, že konečně přišli na výrůstek kosti, o kterém se dříve domnívali, že je to šestý prst. Právě ten způsobuje, že sloni unesou skoro všechno.

V roce 1706 pitval skotský lékař Patrick Blair uhynulého slona a prohlásil, že zvíře má na předních nohách šest prstů. Od té doby se o tom vede vášnivá debata. Novější výzkumy se Blairův objev snažily vyvrátit s tím, že slon má, stejně jako většina savců, prstů jen pět. A že ten takzvaný šestý je jen výrůstkem z chrupavky.

Sloni nemají šestý prst, je to jen výrůstek z chrupavky

Výrůstek se vyvinul z kosti sezamské, která u mnoha savců upevňuje šlachy. Objevit se přitom může i u zadních nohou. Jak níže potvrzuje profesor evoluční biomechaniky John Hutchinson.

„Na zadní části levého chodidla asijského je ten výrůstek nebo hrana. Směřuje do toho prostoru, kde bývá tlustá vycpávka sloního chodidla. Je na místě toho falešného šestého prstu a ukazuje přímo doprostřed tlapy.“

Sezamské kůstky najdeme v místech, kde šlachy přecházejí přes klouby, jako třeba na koleni. Šlachy chrání a zvyšují jejich mechanický efekt. U tlustokožců se po dlouhá tisíciletí měnily, až se z nich staly útvary podobné prstům. „Přišli jsme na to, když jsme studovali anatomii slona a jeho fosílie. Řezali jsme stovky vzorků. Taky jsme používali moderní medicínské techniky, jako je počítačová tomografie nebo magnetická rezonance. Proto, abychom se mohli podívat dovnitř chodidla na měkké tkáně,“ podotkl Hutchinson.

Sloní noha (zdroj: ČT24)

Studie taky prokázala, že evoluce využívá už vyvinuté tělesné uspořádání a přidělí mu nové funkce. Vědci totiž přišli kromě původu i na účel falešného šestého prstu, vyrovnává totiž rozložení obrovské sloní váhy. Údajně pomáhá přenášet tíhu z chodidel nahoru do kosti a hlezenního kloubu. Falešný prst, známý jako prehallux, neboli nadpočetná kost u palce, podle nich zpevňuje měkkou tkáň uprostřed chodidla. Díky kloubu podobnému tomu, jaký známe u prstů, se navíc může pohybovat a přenášet tak váhu do zápěstí a kotníků. Velice proto pomáhá skutečným pěti prstům.

„Tady vzadu není nic jiného než tuk, takže jeden falešný prst navíc uprostřed chodidla se hodí a prakticky ho celé podpírá,“ dodává profesor. A právě díky němu se zdají sloni tak nemotorní. Jejich zvláštní způsob chůze se vyvinul asi před 40 miliony let spolu s tím, jak se tlustokožci přesunuli na suchou zem a nabrali hmotnost. Vědci věří, že sloni jsou jedinými zvířaty, která takto sezamské kůstky používají.