Pokud si Němci chtěli přečíst kousky z Mein Kampfu, mají smůlu

Berlín - Britský vydavatel Peter McGee se rozhodl nakonec nezveřejnit úryvky z Mein Kampfu v chystané speciální příloze reprintů dobového tisku vydávaných v Německu. Místa s původním textem knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera mají být v připraveném sešitě zamlžena a čitelné budou jen komentáře k ní. McGee se k tomuto kroku rozhodl z obavy, že úřady tiskoviny na novinových stáncích zabaví. Zemský soud v Mnichově dnes navíc předběžným opatřením zakázal britskému vydavateli úryvky z knihy vydat.

Mnichovský soud vyhověl žádosti bavorského ministerstva financí, které spravuje autorská práva na knihu. „Je dobře, že má nakladatelství soudně zakázáno tenhle štvavý spis rozšiřovat,“ přivítal rozhodnutí justice bavorský ministr financí Markus Söder. „Bavorsko bude i v budoucnu chránit svá autorská práva,“ zdůraznil.

Bavorsko získalo autorská práva na dílo nacistického diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší v roce 2015, tedy 70 let po smrti autora, který spáchal 30. dubna 1945 sebevraždu.

Hitler Mein Kampf napsal v polovině 20. let minulého století během pobytu ve vězení, kde si odpykával trest za neúspěšný pokus o puč v Mnichově. Už tehdy v něm nastínil své zkázonosné a antisemitské plány, které realizoval po nacistickém převzetí moci v Německu v roce 1933.

Zveřejňování nejznámějšího Hitlerova díla je v Německu zakázané. Brit měl v plánu tisknout zhruba patnáctistránkové brožury a od čtvrtka je nabízet v trafikách. Proti záměru nic nenamítal ani prezident Ústřední rady Židů v Německu Dieter Graumann. Zveřejnění pasáží podle něj mohlo ideologický pamflet nacismu zbavit příchuti zakázaného ovoce.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)