Ravensbrück zavzpomínal na osudy lidických žen

Berlín - V bývalém německém nacistickém koncentračním táboře Ravensbrück se konala pietní akce u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Tábor severně od Berlína byl určen pro ženy. V roce 1942 tam skončilo i 196 žen a dětí z vyhlazené obce Lidice. Právě z jejich vzpomínek tam teď četli žáci z německých škol.

„Lidice. Vesnice v Čechách. Úplně normální vesnice,“ četli žáci školy v Oberhavelu vzpomínky lidických žen. Do Lidic ale přišel v červnu 1942 hrůzný sen, ze kterého se nešlo probudit. Lidické ženy se ocitly bez rodiny v Ravensbrücku - v baště strachu, hladu, bolesti a umírání. Slova, co si zapsaly, četli potomci jejich nových sousedů. „28. října 1942 se mi v cele v Ravensbrücku na slamníku narodil syn. Jen jednou jsem slyšela jeho hlas. První a poslední pláč,“ zapsala si jedna z vězněných žen.

Tábor Ravensbrück
Zdroj: ČT24

Před sedmdesáti lety se tu tísnilo na 11 tisíc žen. Dělaly se na nich lékařské pokusy, ale i násilné sterilizace. Většinu čekala smrt kulkou do týla. Plynovou komoru zřídili v táboře až před koncem války. I tak tu stihli zavraždit skoro 100 tisíc žen a dětí. „Bohužel je to stále velmi aktuální. Musí se o tom mluvit, zabývat se tím, protože jsou stále lidé se sklony k velebení (nacismu),“ prohlásil Harald Schink z představenstva Spolku pronásledovaných nacismem.

Evropou stále prostupuje antisemitismus

Antisemitismus nezmizel. Podle nejnovější studie má v Německu pořád hluboké kořeny. Každý pátý Němec má podle výzkumu protižidovské názory, přestože většinou skryté. „Daleko horší je to v Maďarsku nebo Polsku,“ konstatovala ale Juliane Wetzelová z Centra pro výzkum antisemitismu z Technické univerzity Berlín.

Peter Longerich, profesor univerzity v Londýně:

„Pravicový extremismus je v současnosti nejvýznamnějším nositelem antisemitismu. Známé jsou (neonacistické) vraždy, které se vynořily před časem. Překvapilo mě ale třeba také to, jak je ve školách rozšířená nadávka 'ty žide'.“

Na fotbalových stadionech se podle dokumentu často posílá „do plynu“ nebo křičí, že „synagogy musejí hořet“. Nejvíc hnědé je Sasko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. Nebezpečná klišé a předsudky se ale podle odborníků nesou napříč společností i regiony.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)