Inspektoři jednají v Íránu o jaderném programu

Teherán - Teherán dnes hostí šestičlennou delegaci odborníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která bude jednat o íránském jaderném programu. Západ Teherán dlouhodobě podezřívá ze snahy dosáhnout výroby nukleárních zbraní. Hlavním motivem cesty inspektorů je tak zvýšení tlaku na íránskou vládu, aby přistoupila na dialog na toto choulostivé téma. Íránský parlament, dle mluvčího, nyní nebude jednat o zákazu prodeje ropy Evropě.

Delegaci, která bude pobývat v Íránu od neděle do úterý, vede šéf inspektorů Herman Nackaerts spolu s šéfem kabinetu generálního ředitele MAAE Rafaelem Grossim. Očekává se, že inspektoři požádají o přístup k jaderným zařízením a o setkání s činiteli, kteří by mohli vysvětlit rostoucí obavy ze snah Íránu vyrobit jadernou zbraň. 

Inspektory uvítalo asi deset radikálů

O tom, jaké obtíže experty čekají a jaké napětí vládne kolem íránského jaderného programu, svědčí jejich uvítání na letišti v Teheránu, kde na ně čekala desítka íránských radikálů s fotografiemi nedávno zavražděného íránského jaderného experta Mostafy Ahmadína Rošana. Bezpečnostní síly hosty rychle odvedly z letištní plochy, aby se předešlo konfrontacím.

Íránská agentura IRNA uvedla, že experti MAAE zřejmě navštíví přísně střežené podzemní středisko nedaleko posvátného města Kom, kde Írán zahájil obohacování uranu.

Mezinárodní agentura doufá ve větší sdílnost Íránců

MAAE sleduje aktivity v íránském jaderném provozu osm let, ale nedokázala za tu dobu vyloučit vojenský charakter programu. Generální ředitel MAAE Jukija Amano řekl, že doufá, že Íránci budou tentokrát spolupracovat lépe než v minulosti. Agentura ve své zprávě loni v listopadu konstatovala, že Írán pracuje na jaderné zbrani, což Teherán popřel.

Evropská unie vyhlásila ropné embargo v pondělí, aby zvýšila tlak na Teherán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Země sedmadvacítky se dohodly, že nebudou  uzavírat s Íránem nové kontrakty.

Evropa je druhým největším odběratelem ropy z Íránu hned po Číně. Státy sedmadvacítky teď musí hledat dodavatele v jiných zemích Perského zálivu. To Írán si už nového odběratele našel, dohodl se s Indií na dodávkách ropy výměnou za zlato a podobnou dohodu zvažuje i Čína.

Íránský parlament zatím o zákazu vývozu ropy do Evropy hlasovat nebude

Írán v brzké době omezí vývoz ropy do „některých zemí“. Sdělil to dnes íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí. Teherán minulý týden pohrozil okamžitým zastavením dodávek do zemí Evropské unie odvetou za to, že země EU schválily s platností od července embargo na íránskou ropu.

Mluvčí energetického výboru sdělil, že jde zatím jen o iniciativu několika poslanců a že žádný návrh zákona zatím nebyl vypracován ani představen parlamentu. Iniciativu bude nejdříve muset projednat energetický výbor. Návrh příslušného normativního aktu by mohl být vypracován po těchto diskusích, tedy ve středu.

Těžba ropy
Zdroj: ČT24

Vývoj sankcí a další kroky Íránu napjatě sledují trhy. Cena ropy by totiž mohla stoupnout na 120 až 150 dolarů za barel. Cena severomořské ropy Brent, která zhruba odpovídá cenám ropy z oblasti kolem Perského zálivu, skončila tento týden na úrovni 111,50 dolaru za barel. Za týden získala asi 1,5 procenta.

„Dokud EU nezruší své ropné embargo vůči Íránu, nedáme jim ani kapku ropy,“ říká Násir Sudání, místopředseda energetického výboru.

Ropa vyvážená do Evropy tvořila v loňském prvním pololetí 18 procent íránského exportu. EU tak je po Číně jejím druhým největším odběratelem.Teherán je přesvědčen, že unijní zákaz dovozu poškodí jen samu Evropu.

Evropští inspektoři se vydali do Íránu (zdroj: ČT24)