Kubánská komunistická strana hledá mladé tváře

Havana - Kubánská komunistická strana se začíná opatrně reformovat. Na své dvoudenní celostátní konferenci jedná mimo jiné o tom, že omezí funkční období nejvyšších představitelů na dva pětileté mandáty. Na Kubě přitom od revoluce v roce 1959 vládl skoro půl století jediný muž - Fidel Castro, kterého pak vystřídal jeho mladší bratr Raúl. I tomu je už ale 80 let a kubánští komunisté proto naléhavě potřebují najít nové mladé politiky.

Omlazení má zasáhnout všechny úrovně od členské základny po nejvyšší funkce prezidenta a prvního tajemníka komunistické strany, zdůraznil Castro. „Čas plyne, ideje se mění, vždycky je dobré podívat se na situaci státu z hlediska budoucnosti,“ domnívá se student Jose Tomas Torres. „Asi by to bylo dobré, dalo by to šanci mladší generaci,“ dodává dělník a člen Komunistické strany Pedro Ramos.

Účastníci konference se ale vedle modernizace své strany mají zaměřit zároveň na posílení jejího monopolního postavení v zemi. Volání po zavedení pluralitního politického systému podle Castra nebere v úvahu fakt, že Kuba je v obležení, čímž narážel na americké embargo vůči ostrovu. „Vzdát se zásady systému jedné strany by se rovnalo legalizovat stranu nebo strany imperialismu na naší půdě,“ prohlásil kubánský vůdce. Delegáty zároveň vyzval k boji proti korupci, kterou označil za větší hrozbu pro revoluci než cokoliv, co by si mohly vymyslet Spojené státy.

Naděje na zásadnější změnu v politickém systému Castro mírní: „Vůbec není třeba si představovat pro tuhle konferenci příliš mnoho, dělat si příliš velké naděje.“ Vláda pod jeho vedením ale přesto prochází změnami. Ekonomické reformy podpořily soukromé podnikání a začínají redukovat státní sektor. Může se obchodovat s nemovitostmi a auty. Prezident sám ale připustil, že má-li být tento „tržní socialismus“ úspěšný, je nutná změna mentality celého stranického aparátu.

Raúl Castro
Zdroj: ČT24

Celostátní stranická konference je jako jeden z vládních nástrojů na Kubě zakotvena v ústavě, nikdy předtím ale ještě nebyla svolána, zdůraznila agentura DPA. Do Havany se na ni sjelo 811 delegátů z celého ostrova, kteří budou do neděle debatovat za zavřenými dveřmi o reorganizaci své strany.

Komunistická strana Kuby má kolem 800 000 členů

Samotní Kubánci ale od konference příliš neočekávají. „Jediné, co může být zajímavé, je, zda budou mít (komunisté) nějaké volby, a vidět, koho postaví do politického čela, zvláště pokud by to byl někdo, komu není osmdesát,“ řekl agentuře dvaatřicetiletý obyvatel Havany Javier Blanco. „Kromě toho… myslím, že z toho nevzejde nic, co bychom už nevěděli.“

Kubánští komunisté modernizují stranu (zdroj: ČT24)