Oakland zažil nejbouřlivější protesty od listopadu

Oakland (USA) - Na 300 lidí zadržela policie v americkém Oaklandu během protestů pořádaných hnutím Okupujte (Occupy). Demonstranti vnikli do prostor radnice a zapálili americkou vlajku. Policisté už během dne zakročili slzným plynem proti stovkám protestujících, kteří házeli kameny a lahve a strhli plot před nedalekým kongresovým střediskem.

Aktivisté chtějí pořádat výpady k dalším prázdným budovám. Desítky strážců pořádku i během noci hlídkovaly v blízkosti radnice po nejbouřlivějším dni protestů od loňského listopadu, kdy oaklandská policie násilně rozehnala tábor hnutí Okupujte.

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo loni v září v New Yorku a postupně se rozšířilo do dalších měst v Americe i jinde ve světě. V jejich parcích nebo na náměstích vyrostly stanové tábory stoupenců hnutí, ale policie je pak začala likvidovat.

Protesty v Oaklandu
Zdroj: ČT24

Demonstrantům vadí rostoucí ekonomická nerovnost a tvrdí, že nejbohatší jedno procento Američanů má nepoměrně větší příjmy než ostatní. Protestují také proti tomu, že banky zachráněné miliardami státních peněz mají opět velké zisky, zatímco průměrní Američané se stále potýkají s nezaměstnaností a dalšími důsledky krize.