Asadova žena se prý pokusila utéct ze Sýrie

Damašek – Syrské síly po dvou dnech bojů v noci na dnešek ovládly čtvrti na východě metropole Damašku kontrolované dosud dezertéry a stoupenci opozice. S odvoláním na místní zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle syrských exilových aktivistů bylo dnes v různých částech země zabito šest vojáků a 28 civilistů. Nepotvrzené zprávy ze syrských opozičních kruhů hovoří o tom, že se oddílu armádních dezertérů podařilo zabránit manželce prezidenta Bašára Asada a několika dalším jeho příbuzným v tajném útěku ze země. Rusko se nabídlo jako zprostředkovatel pro neformální jednání syrské vlády a opozice v Moskvě. Damašek návrh přijal, syrská opozice ho ale odmítá.

Na půdě Rady bezpečnosti OSN se dnes strhla diplomatická bitva o rezoluci proti Sýrii. Rusko hrozilo právem veta, iniciativa Moskvy na zprostředkování neformálních jednání se syrskou opozicí selhala.

Opoziční koalice Syrská národní rada (SNR) podle svého vysokého činitele citovaného Reuters zatím žádné formální pozvání na jednání v Moskvě neobdržela, rozhodně je ale odmítne. "Nedostali jsme ještě oficiálně žádnou takovou nabídku a myslím, že pokud
existuje, nepůjde o nic víc než o pokus ovlivnit Radu bezpečnosti (OSN),„ řekl agentuře Reuters člen výkonného výboru SNC Abdal Básid Sida. “Říkám ale jasně, že naše pozice se nezměnila, a ta je: žádný dialog (s prezidentem Bašárem Asadem)," prohlásil Sida telefonicky z New Yorku. Jako představitel SNR tam sleduje snahy Ligy arabských států (LAS) o
získání podpory RB OSN pro její plán urovnání krize v Sýrii.

Portrét prezidenta Bašára Asada v ulicích Damašku
Zdroj: ČTK/AP/ČTK

Na kolbišti RB OSN nastal významný posun, když se pro zařazení návrhu rezoluce podařilo v 15členné skupině zajistit podporu deseti zemí. To je jednu víc, než je zapotřebí. Hlasování o rezoluci se chtějí zítra osobně zúčastnit šéf britské diplomacie William Hague, jeho francouzský kolega Alain Juppé a i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Rusko, které patří ke spojencům Damašku a v RB k pěti zemím s právem veta, stanovilo podmínky, za nichž je ochotno o návrhu jednat. Rezoluce podle Moskvy nesmí obsahovat zmínky o sankcích ani o zbrojním embargu.

Chtěla Asadova choť opustit zemi?

Asma Asadová s dětmi, prezidentovou matkou a jeho bratrancem jeli údajně v konvoji mířícím na letiště u Damašku. Koloně prý přehradil cestu oddíl zběhlého generála Mahmúda Halúfa, bývalého šéfa palestinské sekce syrské rozvědky. Po ostré přestřelce se prý vládním vojákům podařilo konvoj eskortovat zpátky do prezidentského paláce, informoval dnes izraelský zpravodajský server Ynet. Syrské opoziční kruhy podle něj incident vylíčily
nedělnímu egyptskému listu Al-Masrí al-Jum.
   
Vládní vojáci pak údajně zabili 17 rodinných příslušníků nejmenovaného vysokého dezertéra ze syrské tajné služby, napsala agentura DPA. Informace tohoto druhu lze stěží ověřit, není proto ani jasné, zda se oběťmi údajného odvetného masakru stali příbuzní generála Halúfa. 
Syrská liga pro lidská práva (LSDH) dnes podle agentury AFP oznámila, že příslušníci rozvědky vojenského letectva minulý týden popravili zakladatele první jednotky armádních dezertérů, důstojníka Husajna Harmúše. „Brigáda svobodných důstojníků“ zformovaná Harmúšem ale informaci o vykonání trestu smrti zastřelením, vyneseného nad Harmúšem, nepotvrdila. 

K ofenzivě vládních sil na východních předměstích Damašku jeden z aktivistů ze čtvrti Al-Gúta, vzdálené asi deset kilometrů od centra metropole, řekl, že povstalecká Syrská svobodná armáda se takticky stáhla a že režimní síly znovu obsadily předměstí a začaly zatýkat. V Sýrii už jedenáctý měsíc probíhá povstání proti režimu prezidenta Asada.
Boje se v posledních dnech zintenzivnily a přiblížily se k Damašku, v jehož okolí byly hlášeny těžké střety mezi oddíly dezertérů a vládními vojáky. 
   
Opozice v minulosti převzala kontrolu nad čtvrtěmi vzdálenými ani ne osm kilometrů od centra metropole. V těchto částech města se dříve opakovaně demonstrovalo proti Asadovu režimu. Syrské jednotky podporované desítkami tanků a ozbrojených vozidel se do
oblasti podle aktivistů přesunuly v neděli ráno. Při počátečním útoku zahynulo nejméně 19 civilistů a bojovníků z řad dezertérů a opozice.