Gorila ani Sasanka: Nahatí Slováci bojují proti imunitě poslanců

Bratislava - Sedmnáct zákonodárců druhé nejsilnější slovenské koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) zvolilo netradiční způsob boje za schválení návrhu na zrušení přestupkové imunity poslanců. Nechali se vyfotit nazí se sloganem Vysvlečme poslance z imunity… Mluvčí strany Tatiana Tóthová nicméně upřesnila, že se fotili ve spodním prádle. Na záběru chybí jeden člen poslaneckého klubu, který byl v době focení údajně v zahraničí. Snímek se objevil na facebookovém profilu strany.

Cílem kampaně je přimět ostatní parlamentní strany k hlasování za zrušení ochrany zákonodárců před tresty za přestupky, jako například za rychlou jízdu. Návrh zákona počítá se zrušením přestupkové imunity nejen poslanců, ale také soudců. Na schválení materiálu stačí souhlas většiny poslanců přítomných na hlasování. Návrh je znovu zařazen na program nadcházející schůze sněmovny, která bude patrně poslední před březnovými předčasnými volbami.

Dosluhující vláda premiérky Ivety Radičové se v minulosti neúspěšně pokoušela výrazně okleštit i trestněprávní imunitu poslanců a soudců, nezískala ale podporu opozice.

Kampaň za omezení poslanecké imunity přichází v době, kdy se po kauze Gorila, poukazující na rozsáhlou politickou korupci v letech 2005 a 2006, objevil na internetu dokument pod názvem Sasanka. Ten přinesl údajně přepisy komunikace mezi šéfem druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) Richardem Sulíkem s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem ohledně volby generálního prokurátora. Sulík označil zveřejněný dokument za pamflet.