Bude, nebo nebude v Bolívii dálnice přes prales?

La Paz - Stovky demonstrujících dnes dorazily do hlavního města Bolívie do La Pazu, aby podpořily vládu v záměru postavit přes amazonský prales kontroverzní dálnici. Proti její stavbě loni protestovali bolivijští indiáni, ti rovněž pochodovali na metropoli. Prezident Evo Morales pak projekt na výstavbu silnice zrušil.

Zatímco bolivijským indiánům se nelíbí, že by dálnice zničila jejich přirozené prostředí, ve kterém je nedotknutá příroda, ozývají se další místní skupiny, které naopak stavbu komunikace vítají. Argumentují, že by mohla v oblasti přispět k ekonomickému rozvoji. 

Stovky demonstrantů se proto vydaly na protestní pochod do hlavního města, aby vládu přesvědčili o tom, že silnice by měla v rezervaci Tipnis vzniknout. „Silnice znamená rozvoj pro Bolívii a pro San Ignacio de Moxos, kde teď žijeme v izolaci,“ říká demonstrant David Ibanez. 

Pochod do metropole trval 40 dní, nakonec demonstranti dorazili až k hlavnímu lapazskému náměstí, kde sídlí prezidentský palác. Tady je zastavili policisté. 

Opozice tvrdí, že pochod zorganizovali lidé blízcí prezidentu Moralesovi. Jde prý většinou o pěstitele koky, kteří projekt podporují hlavně proto, aby získali přístup k novým územím, kde by mohli pěstovat koku. Morales nejprve za stavbu silnice bojoval, nakonec ji ale odpískal poté, co stále sílily protesty bolivijských idniánů, kteří měli navíc širokou podporu ve veřejnosti.