Romney měří síly s Gingrichem - tentokrát na Floridě

Tallahassee – Floridští republikáni vybírají v ostře sledovaných primárních volbách svého kandidáta na prezidenta Spojených států. V průzkumech výrazně vede Mitt Romney nad bývalým předsedou Sněmovny reprezentantů Newtem Gingrichem. Pokud bude takový i konečný výsledek hlasování, bývalý massachusettský guvernér se významně přiblíží celkové nominaci.

Čtyřiašedesátiletý politik by podle šetření Reuters/Ipsos zveřejněného v pondělí mohl získat 43 procent hlasů, zatímco Gingrich o 15 procent méně. Exguvernér tak zřejmě svému sokovi oplatí porážku z předchozích primárek v Jižní Karolíně a připíše si po státě New Hampshire další úspěch.

Volební místnosti na Floridě se otevřely dnes v 07:00 místního času (13:00 středoevropského času). Uzavřou se 12 hodin po začátku hlasování. Podle deníku Miami Herald je zatím účast slibná. Přes 600 tisíc republikánů již hlasovalo v předčasných volbách anebo poštou. Podle prognóz mezi nimi Romney vede zhruba o 60 tisíc hlasů.

Newt Gingrich
Zdroj: ČT24

Primárkám předcházela vyostřená kampaň mezi Romneym a Gingrichem, který po úspěchu v Jižní Karolíně cítil šanci dále otřást postavením bývalého guvernéra. Romney ale vsadil na velmi agresivní styl, který podle průzkumů na voliče platil.

Kromě těchto dvou kandidátů se o přízeň voličů budou ucházet ještě bývalý senátor Rick Santorum a kongresman Ron Paul. Těm se ale nedávají velké šance na zisk hlasů 50 volitelů, kteří pak na sjezdu Republikánské strany na konci srpna zvolí jejího kandidáta na prezidenta. Pro celostátní nominaci potřebuje kandidát 1143 volitelů z celkového počtu 2285.

Primárky - ilustrační foto
Zdroj: Joe Raedle/Getty Images/ISIFA

Očekávané Romneyho vítězství bude představovat výraznou komplikaci pro Gingriche. Politik podle komentátorů nebude mít silnou pozici v nadcházejících únorových hlasováních v Nevadě, Mainu, Coloradu, Minnesotě, Missouri, Arizoně a Michiganu. V Missouri navíc ani nesplnil podmínku pro zapsání na listinu kandidátů. Jeho kampaň se zároveň po neúspěchu na Floridě může dostat do finančních potíží.

Kampaň je plná osobních útoků a vytahování špíny – kdo víc vydělal na hypoteční krizi, kdo je větší konzervativec nebo kdo víc lže.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Mitt Romney, uchazeč o prezidentskou nominaci:

„Nejsem proti imigraci. Můj otec se narodil v Mexiku, ženin otec ve Walesu. Přišli do této země. Myšlenka, že jsem proti imigraci, je odpudivá. Nepoužívejte takové výrazy.“

Gingrich boj rozhodně nevzdává
   
Bývalý šéf sněmovny nicméně během republikánského klání několikrát „vstal z mrtvých“, a tak jej nikdo ještě neodepisuje. Gingrich sám uvedl, že hodlá bojovat až do konce. Romney pak poznamenal, že pokud někdo vydává taková prohlášení, znamená to, že si nestojí příliš dobře. Bývalý šéf sněmovny si naopak stále myslí, že i po Floridě má šanci svého favorizovaného soupeře porazit. Stačilo by prý, kdyby se netříštily hlasy konzervativců, uvedl dnes ve vysílání stanice Fox News. Nepřímo tak vyzval konzervativního Santoruma, aby z republikánského klání před sobotním hlasováním v Nevadě odstoupil.