Irán je připraven na teroristický útok na USA

Washington – Americké rozvědky se domnívají, že Írán je připraven podniknout na území USA teroristický útok. Při slyšení v americkém Senátu to dnes podle deníku The Washington Post prohlásil ředitel tajných služeb James Clapper. Zároveň podotkl, že teroristickou hrozbou pro USA nadále zůstávají regionální odnože al-Káidy a samostatně působící radikálové, kteří žijí ve Spojených státech. Šestičlenný tým odborníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dnes ukončil v Íránu rozhovory o jeho kontroverzním jaderném programu. Podle íránské agentury Fars by měla jednání v brzké době pokračovat.

„Jednání mezi Íránem a týmem inspektorů MAAE byla konstruktivní a obě strany se dohodly na pokračování rozhovorů,“ uvedla podle agentury Reuters Fars s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Západ Teherán dlouhodobě podezřívá ze snahy dosáhnout výroby jaderných zbraní. Hlavním cílem cesty inspektorů je proto zvýšení tlaku na íránskou vládu, aby přistoupila na dialog na toto téma. Zatím nejsou k dispozici ani podrobnosti k pobytu inspektorů, kteří do Íránu dorazili v sobotu a kteří měli v úmyslu požadovat přístup k jaderným zařízením.

Clapper se ohledně teroristické hrozby ze strany Teheránu odvolával na loňský incident, kdy agenti zatkli v USA muže íránského původu, který údajně měl vazby na íránské bezpečnostní síly a plánoval atentát na saúdskoarabského velvyslance v USA. „Incident ukazuje, že někteří íránští představitelé změnili své propočty a nyní více podporují provedení útoku ve Spojených státech v reakci na hrozbu vůči svému režimu, ať už skutečnou, nebo domnělou,“ uvedl Clapper.

Největší hrozba? Prvenství si drží al-Káida

Ameriku podle něj znepokojují i íránské machinace proti zájmům USA či spojenců v zámoří. Šéf amerických tajných služeb dále podotkl, že hlavní teroristickou hrozbou pro USA zůstává teroristická síť al-Káida, přestože jako globální organizace po smrti svého vůdce Usámy bin Ládina slábne. Útoky hrozí hlavně od jejích regionálních odnoží, přičemž největším nebezpečím je al-Káida na Arabském poloostrově.

Radikální muslimové
Zdroj: ČT24

S ohledem na pozvolný rozpad globální struktury al-Káidy americké rozvědky očekávají, že jednotlivá regionální teroristická uskupení budou provádět útoky menšího rozsahu. Budou se tak podle Clappera snažit prokázat, že „hrají významnou roli v globálním džihádu“.

Bezpečnostní riziko pro USA podle Clappera představují i domácí radikálové, kteří by se mohli rozhodnout k teroristickému činu například v případě amerického vojenského zásahu v další muslimské zemi. Clapper uvedl, že tito extremisté jednají buď jako „osamělí vlci“, nebo působí v malých skupinkách, které se inspirovaly prohlášeními al-Káidy, ovšem nejsou součástí větší teroristické sítě.