Už 140 lidí nepřežilo tuhé mrazy v Evropě

Praha – Tuhá zima dál komplikuje život v evropských státech. Mráz dělá problémy na silnicích i na železnici. Na Ukrajině v uplynulých dnech umrzlo 63 lidí. Teploty klesají až k minus 30 stupňům Celsia. Za posledních 24 hodin zemřelo devět lidí v Polsku a osm v Rumunsku. Mrtví jsou i na Slovensku, v Rakousku, Srbsku, Německu, Česku a Turecku. Celkem si extrémní počasí v Evropě vyžádalo na 140 životů. Francouzské úřady zakázaly v důsledku mimořádných mrazů a sněžení jízdu nákladních aut po dálnicích na jihu a jihozápadě Francie. Zákaz potrvá nejméně do pátečního rána. Silniční doprava je vinou zimního počasí narušena také v Itálii, která prý zažívá nejnižší teploty od 80. let.

Zákaz platí ve Francii pro kamiony především na dálnicích A7 (Lyon–Marseille), A8 (Marseille–Nice), A50 (Marseille–Toulon) a A54 (Marseille–Nîmes). Úřady vytvořily speciální odstavné zóny pro nákladní auta, která uvíznou v zimou postižených oblastech. Od středy byl v desítkách francouzských departementů v důsledku silných mrazů a vydatného sněžení vyhlášen na nadcházející dny stav zimní pohotovosti. Na základě této pohotovosti se podle teplot v jednotlivých oblastech určuje stupeň mobilizace místních záchranářů.

Nasněžilo na francouzském středomořském pobřeží, kde nemají mnoho příležitostí si užít zimních radovánek. V Marseille se očekávají v pátek teploty kolem minus pěti stupňů Celsia a v severovýchodním Alsasku minus deset stupňů. Sněží i v jižním departementu Vaucluse, kde má napadnout až 40 centimetrů sněhu. Zlepšení počasí se očekává nejdříve příští týden.

Tuhé mrazy zasáhly hlavně východní Evropu. Na východě Polska teplota spadla k minus 27 stupňům. Od minulého pátku tady umrzly téměř tři desítky lidí, jen za minulou noc jich bylo devět. Většinou jde stejně jako na Ukrajině o bezdomovce. Polský ministr vnitra dnes spoluobčany vyzval, aby k lidem bez přístřeší nebyli lhostejní, městské úřady se je snaží dostat ze zamrzlých ulic a parků do teplých ubytoven. Ve Varšavě je také 40 speciálních košů s hořícím uhlím, u nichž se občané mohou ohřát. V litevské metropoli Vilniusu rozdávají revizoři na frekventovaných zastávkách MHD v kelímcích horký čaj čekajícím cestujícím. Rozdáno tak dnes bylo více než 440 litrů čaje.

Dalších osm osob zemřelo v uplynulých 24 hodinách v Rumunsku, kde je tak celkem 22 obětí letošní zimy. U Konstance zamrzlo pobřeží až 300 metrů od břehu. Teploty hluboko pod nulou trápí i Rusko, v Bulharsku mrazy už několik dní ochromují lodní dopravu na Dunaji. V Ruse klesla teplota na minus 15,6 stupně, což je největší mráz za 50 let.

V Turecku, kde již několik dní vytrvale sněží, si jeden život a tři zraněné vyžádala lavina, která zavalila dům v obci na jihovýchodě země. V Istanbulu, kde napadlo asi půl metru sněhu, muselo být dnes dopoledne zrušeno kolem 180 letů. Asi 1 000 silnic mezi menšími obcemi na východě Turecka kvůli sněhu není sjízdných, v některých oblastech jsou také přerušeny dodávky elektřiny. Na 11 tisíc obyvatel srbského venkova je kvůli sněhovým bouřím odříznuto od světa. Za poslední den v zemi umrzli nejméně dva lidé, čímž bilance obětí od minulého pátku stoupla na pět. 
   
Oběti na životech si mrazy vyžádaly také v Rakousku. Nedaleko Vídně zemřela 83letá žena, která ve středu odpoledne během procházky upadla a na místě pak zmrzla. Další pravděpodobnou obětí tuhé zimy se stal 50letý muž, jehož tělo bylo dnes nalezeno ve městě Bad Radkersburg na jihovýchodě země.

Evropu zasáhly mrazy (zdroj: ČT24)

Vjačeslav Nazarenko, lékař kyjevské nemocnice:

„Jsou tu pacienti s lehkými omrzlinami. Ty ošetříme celkem snadno, bez následků. Jsou tu ale také pacienti s vážnějšími zraněními a ti budou mít problémy. Potřebují operovat, aby se tkáně uzdravily. Budeme rovněž amputovat.“

Většinu ze 60 obětí mrazů na Ukrajině tvoří podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace bezdomovci. Těch je v zemi podle oficiálních statistik asi 100 tisíc, podle těch neoficiálních však až třikrát tolik. Úřady se jim snaží ulehčit situaci například otevřením více než 2 000 přístřešků, v nichž se mohou zahřát a najíst. Kolem 900 Ukrajinců muselo být v uplynulých šesti dnech hospitalizováno kvůli podchlazení nebo omrzlinám.

Mrazy na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Lubimov

Vážně je narušena doprava v Itálii, která podle všeho zažívá nejchladnější týden za posledních 27 let. Po téměř celé zemi již druhý den sněží. Zavřeno bylo mnoho škol, a dokonce byly zrušeny některé ligové fotbalové zápasy. Po téměř celé zemi již druhý den sněží, kvůli čemuž musely být zrušeny některé lety z Milána, zpoždění hlásí i Řím. V řeckých Aténách zase zůstaly zavřené školy poté, co zamrzly vodovody.

Čtyři umrzlé hlásí také Německo. Zřejmě první německý umrzlý bezdomovec tohoto roku, 55letý muž, byl nalezen v Magdeburku na severovýchodě Německa. V Česku si dnes mrazivé počasí vyžádalo pět lidských životů. Oběťmi byli většinou lidé bez domova.