Asad prý nemá budoucnost, skončí v USA?

Damašek/Washington – Spojené státy, evropské vlády a arabské země začaly jednat o možnosti exilu pro syrského prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters to ve středu uvedli nejmenovaní západní činitelé. Diskuze prý začaly i přesto, že bezprostřední pád syrského režimu zatím nic nenaznačuje a panují pochyby, zda je Asad o odchodu do exilu vůbec ochoten uvažovat. K možnému předání moci v Sýrii se dnes podle agentury DPA poprvé veřejně vyjádřil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, podle něhož Asad nemá budoucnost.

Myšlenku exilu pro Asada prý prosazují arabské země ve snaze ukončit krveprolití v Sýrii. Během více než deseti měsíců povstání tu podle OSN bylo zabito nejméně 5 400 lidí; režim uvádí asi 2 000 mrtvých z řad bezpečnostních sil. Jen ve středu podle syrské opozice během násilností zemřelo nejméně 59 lidí včetně 38 civilistů. 

Evropa Asada nechce

„Podle našich informací jsou některé země ochotny ho (Asada) přijmout, pokud se rozhodne opustit Sýrii,“ citovala agentura Reuters vysokého představitele administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy. Údajně tak jsou ochotny učinit až tři země. Jednou z nich by mohly být Spojené arabské emiráty, evropské země prý možnosti poskytnout Asadovi azyl nakloněné nejsou.

Turecký prezident Abdullah Gül podle místních médií řekl, že Turecko by mohlo nabídnout azyl Asadově rodině. „Pokud o to budeme požádáni, pochopitelně to prozkoumáme,“ citovala jej dnes agentura AFP. Gül ale uvedl, že Turecko žádnou žádost v tomto smyslu neobdrželo.

Asadovi příznivci
Zdroj: Bassem Tellawi/AP Photo

Podle Reuters by diskuze o exilu mohla být součástí snah vystupňovat psychologický tlak na syrský režim, který navzdory sankcím zatím odmítá přistoupit na naléhání západních a arabských zemí ukončit násilí. Evropské zdroje však upozorňují, že Asad zatím nenaznačil, že by na možnost svého odchodu ze země mohl přistoupit. Nezodpovězena zůstává i otázka jeho případné beztrestnosti, se kterou by zřejmě nesouhlasila syrská opozice ani mezinárodní organizace na ochranu lidských práv.

Šéf americké Ústřední zpravodajské služby CIA James Clapper v úterý řekl, že Asadův pád je otázkou času, potrvá však prý ještě dlouho, než se tak stane. Podle odborníků jde spíše o měsíce než o týdny. Šéf německé diplomacie Westerwelle dnes při návštěvě Izraele podle agentury DPA nepřímo vyzval Asada k demisi. Řekl, že „prezident Asad nemá budoucnost“ a musí umožnit pokojné předání moci.

Jednou z bašt povstání je severosyrské město Hamá, které si dnes připomíná 30 let od krvavého potlačení revolty proti otci současného prezidenta. Při povstání, ve kterém útokům proti Syřanům velel bratr tehdejšího prezidenta, zahynulo 20 až 40 tisíc lidí, většinou civilistů.
   
Opozice dnes na připomínku těchto událostí ve městě vyhlásila generální stávku a obyvatelé v noci na dnešek polévali zem ve městě červenou barvou symbolizující krev. Syrské jednotky ji prý poté smyly a náměstí ve městě uzavřely. Podle obyvatel na náměstích v centru města stály tanky, aby zabránily případným demonstracím.