Pan Ki-muna přivítalo v Gaze létající kamení a boty

Jeruzalém - Několik desítek Palestinců napadlo v pásmu Gazy konvoj s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a házeli na něj boty a kamení. Někteří z demonstrantů drželi fotky svých příbuzných vězněných v Izraeli. Nelíbí se jim, že se s nimi Pan Ki-mun odmítá setkat. Protestovali také proti izraelské blokádě pásma. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Demonstranti vytvořili živý řetěz, aby kolonu OSN zastavili. Bezpečnostní síly palestinského radikálního hnutí Hamas vládnoucího v Gaze ale zasáhly a konvoj mohl po krátkém zdržení pokračovat v cestě. Šéf OSN se chce pokusit obnovit zablokované izraelsko-palestinské mírové rozhovory, setkání s představiteli Hamasu ale na programu nemá.

Izrael vězní kolem 7000 Palestinců. Lidé na přechodu Erez mezi pásmem Gazy a Izraelem demonstrovali proti skutečnosti, že generální tajemník světové organizace se během své návštěvy s příbuznými zadržených nesetká. Asi 40 demonstrantů drželo plakáty s podobiznami svých blízkých a s anglickými a arabskými nápisy „Pan Ki-mune, dost výhod pro Izrael“. Demonstranti na konvoj házeli kameny, dva lidé prý hodili na obrněný vůz s šéfem mezinárodní organizace také boty - v arabské kultuře je toto gesto výrazem hlubokého opovržení.