Chodili za mnou zástupci Penty, přiznala slovenská premiérka

Bratislava - Iveta Radičová dnes přiznala, že ji navštěvovali představitelé investiční skupiny Penta. Bylo to ale v době, kdy současná slovenská premiérka nebyla ve vrcholných politických funkcích. Penta figuruje v údajném spisu tajné služby (SIS) o politické korupci na Slovensku v letech2005 a2006, který je známý pod názvem Gorila.

Zda mezi zástupci investiční skupiny, s nimiž se Radičová setkávala, byl i spolumajitel Penty Jaroslav Haščák, premiérka nepotvrdila ani nevyvrátila. Řekla ale, že Haščáka zná. Penta ve středu uvedla, že se Haščák s Radičovou setkával, skupina ale neprozradila, kde se schůzky konaly.

„Na mluvčího nějaké firmy nebudu reagovat. To mě vážně chcete vtahovat do nějakých gorilích her?“ prohlásila Radičová. Název Gorila dostal spis, který údajně vypracovala SIS a který se zabývá vlivem finanční skupiny Penta na slovenské politiky z období druhé vlády Mikuláše Dzurindy na tamní privatizaci. Někteří politici a policisté potvrdili, že přinejmenším část informací je pravdivá. V souvislosti s podezřením z rozsáhlé korupce rezignovalo několik vysoce postavených státních úředníků.