V Káhiře vyšli kvůli fotbalovému masakru lidé do ulic

Káhira – Kvůli tragédii na fotbalovém zápase ve městě Port Saíd dnes vyrazili lidé v Káhiře do ulic. Proti mnohatisícovému pochodu přitom zasáhla policie slzným plynem, nejméně 20 lidí bylo zraněno. Včerejší násilnosti na fotbalovém zápasu stály život 74 lidí, 248 jich bylo zraněno.

Obyvatelé Káhiry i Port Saídu pohřbívají mrtvé fanoušky a demonstrují. Kvůli tragédii se mimořádně sešel i nový egyptský parlament. Lidé v ulicích ale žádají mnohem víc. Mnohatisícový pochod se dnes vydal na protest Káhirou. Dav zamířil k ministerstvu vnitra. Tady provolával hesla proti vojenské vládě a policii, na pořádkovou policii podle svědků létaly kameny. Policie nakonec proti demonstrantům zasáhla slzným plynem. 

Vedení země přislíbilo vyšetření incidentu a premiér Kamál Ganzúrí odvolal vedení egyptské fotbalové asociace. Guvernér provincie Port Saíd podal kvůli masakru demisi.

Protest v Káhiře
Zdroj: Hossam Awaga/AP Photo

V severoegyptském Port Saídu včera místní fotbalový tým Al-Masrí porazil hostující káhirský klub Al-Ahlí. Domácí rowdies pak vtrhli na trávník a zahájili hon na káhirské hráče a příznivce. Mezi desítkami mrtvých jsou hlavně ti, které dav v tlačenici ušlapal, svědci ale hovoří i o záměrných vraždách. 

Nepokoje, které zřejmě zpočátku neměly nic společného s politikou, dostaly rychle politický podtón. Egypťané obviňují z tragédie vojenskou radu, která drží moc od Mubarakova pádu a podle kritiků podněcuje násilí, aby ji nemusela předat. 

Mnoho lidí je přesvědčeno, že šlo o organizovaný útok na ultras káhirského týmu, kteří patřili současně k nejtvrdšímu jádru demonstrantů proti Mubarakovi i generálům. I ti, kdo nejsou přesvědčeni o přímé vině generálů, jim vyčítali, že dopouštějí v zemi chaos a bezvládí.