Diplomaté ustupují Rusku a mírní rezoluci proti Sýrii

New York – Diplomati v Radě bezpečnosti OSN zmírňují text chystané rezoluce o Sýrii, aby překonali ruské výhrady. Podle BBC, která má nový návrh k dispozici, zmizela výzva, aby prezident Asad předal moc svému zástupci. To byl přitom klíčový bod mírového plánu Ligy arabských států. Obránci lidských práv a syrští protivládní aktivisté odhadují, že od březnového propuknutí nepokojů zabily tamní bezpečnostní složky přes 7 tisíc lidí.

Přepracovaný návrh nicméně stále počítá s „rozhodnutím“ ke snadnému předání politické moci. I když tedy už text neobsahuje explicitně vyjádření, že by měl Asad odstoupit, stále tento postup podporuje. Revidovaný text rovněž neobsahuje žádost na zbrojní embargo na dodávky zbraní do Sýrie, proti tomu se totiž také Rusko ohradilo. 

Diplomatické zdroje podle BBC tvrdí, že západní státy takový text podpoří, pokud ho podpoří i Rusko. Ruský vyslanec Vitalij Čurkin potvrdil, že co se týče textu rezoluce, došlo k velkému pokroku: „Myslím, že jsme mnohem lépe pochopili, co potřebujeme, abychom dosáhli konsensu.“

Organizace na ochranu lidských práv mezitím oznámily novou bilanci protivládních bojů v Sýrii, od loňského března prý už zahynulo přes 7 tisíc lidí.