Tisíce Slováků vyjdou kvůli Gorile do ulic i v mrazu

Bratislava - Slováci se dnes opět chystají vyrazit do ulic. Demonstrovat půjdou kvůli nekalým praktikám politiků a finančníků. Vůli protestujících prověří silný mráz. Nejvyšší účast se očekává v Bratislavě, kde se na Náměstí SNP může podle předběžných ohlasů sociální sítě sejít až 25 tisíc lidí. Organizátoři očekávají, že na náměstí by se mohlo shromáždit minimálně deset tisíc z nich. Protestující mimo jiné žádají odstoupení některých členů vlády.

Lidé mají v plánu sejít se kromě Bratislavy v dalších sedmi městech. Košičané mají v plánu setkat se o 16. hodině u Dolní brány na Hlavní ulici. Vystoupit by měli tu aktivisté, o 18. hodině se demonstranti přesunou před Ústavní soud. Organizátoři oznámili, že akce bude vedena v klidné atmosféře. Účastníci, kterých je v současnosti ohlášených téměř sedm tisíc, dostali instrukce, aby si od nikoho nebrali ani vajíčka, ani banány. Oficiálním označením má být žlutá stužka.

Přijde kvůli mrazům méně Slováků?

Žilina hlásí nad čtyři tisíce možných účastníků. Protesty mají ohlášené i Trenčín a Zvolen, kde se čeká zatím kolem dvou tisíc lidí. Lidé z Prešova se v počtu kolem 3,5 tisíce lidí v pátek setkají před Městským úřadem na Hlavní ulici. V Popradu se mají lidé sejít na náměstí sv. Egídia. Ve městě Nitra se demonstranti sejdou na Svätoplukově náměstí, v plánu organizátorů je vzhledem k počasí podávání čaje. Právě počasí může být faktor, který účast lidí prověří. Meteorologové ve čtvrtek vydali pro nízké teploty varování druhého stupně. Teplota by zde mohla klesnout až na minus 25 stupňů.

Ministr vnitra Daniel Lipšic ve středu naznačil, že se do davu mohou zamíchat i osoby, které budou usilovat protest narušit provokacemi. Viceprezident policie Ľubomír Ábel zase připomněl, že policejní složky nebudou „manévrovat.“

Během protestu, který se konal v pátek 27. ledna, policie nezasahovala. Poté, co demonstranti prorazili před Národní radou bariéry, velitel nevydal rozkaz na zásah. Těžkooděnci přede dveřmi parlamentu nezasahovaly ani tehdy, když do nich někteří ze zúčastněných házeli různé předměty. Podle Lipšic šlo o policií dobře zvládnutý postup.

K protestům zaujala postoj i samotná šéfka exekutivy Iveta Radičová. Ta ve čtvrtek vyslovila pochopení nad nespokojeností lidí. „Vyšetřování, vyšetřovací orgány, generální prokuratura - pokud nebudou plně funkční tak, že se nakonec celý důkladně vypracovaný vyšetřovací spis celý vrátí. Pokud v tomto nebudeme opravdu důslední a spravedliví, tak chápu, že do té doby budou občané nespokojeni,“ řekla. Poznamenala zároveň, že v různých profesích jsou čestní i nepoctiví. „Máte i čestné a nepoctivé politiky a ocitnout se v jednom pytli, to není zrovna příjemné,“ podotkla.