Udělejte z Rudého náměstí Tahrír!

Moskva – Ruská metropole se chystá na desítky tisíc demonstrantů. V sobotu se v Moskvě pod protichůdnými hesly mají sejít odpůrci a stoupenci premiéra Vladimira Putina, který se uchází o zvolení novým prezidentem. Na demonstraci se navzdory očekávaným víkendovým silným mrazům chystají i děvčata z punkové kapely Pussy Riot, která vyzývá Rusy k revoluci proti režimu.

„Revolta v Rusku - Putin má nahnáno. Revolta v Rusku – existujeme!“ zpívaly Pussy Riot před dvěma týdny přímo pod stěnami Kremlu. „Byla to výzva, aby lidi vyšli na náměstí a provedli občanský převrat,“ vysvětluje jedna z členek této radikální feministické guerilly. Dívky své tváře zásadně neukazují a tají i svá skutečná jména. Jejich věhlas ale od loňského listopadu, kdy o sobě poprvé daly vědět sérií happeningů v moskevské hromadné dopravě, setrvale roste - spolu se zájmem policie.

Členky Pussy Riot se často účastní i pravidelných protestů na moskevském Triumfálním náměstí za dodržování 31. článku ruské ústavy o svobodě shromažďování. Nechyběly ani na obou velkých prosincových demonstracích proti volebním podvodům a chystají se vyrazit i na tu třetí, která se koná v sobotu - i když je prý na jejich vkus hnutí za čestné volby až příliš umírněné. „Tady je důležitý symbolický aspekt dohody se státní mocí. Podle mě úředně povolené protesty nemohou režim změnit,“ soudí jedna z nich, která si říká Ťurja.

Ruská dívčí punková kapela Pussy Riot
Zdroj: ČT24

„Udělej z Rudého náměstí Tahrír,“ vyzývají Pussy Riot v jedné ze svých písní s narážkou na káhirské náměstí, kde demonstranti loni svrhli režim Husního Mubaraka. Touhu po revoluci sice s dívkami naprostá většina Rusů nesdílí, do politického důchodu by dnes ale Putina rádi poslali mnozí. Nového prezidenta budou volit 4. března. Jasným favoritem se podle průzkumů jeví právě Putin, ale zvolení v prvním kole nemá jisté.

Vůdce petrohradských komunistů vidí za mrazem spiknutí Kremlu 

Kruté mrazy svírající Rusko má prý na svědomí Kreml, který nasadil „klimatickou zbraň“, aby vyhnal lid z ulic právě 4. února, kdy opozice chystá v Moskvě i jiných městech velké protivládní demonstrace. S obviněním režimu vyrukoval vůdce petrohradských komunistů Sergej Malinkovič. Sice svá tvrzení nepodepřel žádnými přímými důkazy, ale vystačil si s indiciemi. Podle předpovědí meteorologů mají teploty nejníže klesnout právě během první únorové dekády, a to se podle Malinkoviče nápadně shoduje s předem ohlášeným datem demonstrací. Nejspíše tedy Kreml spustil „klimatickou zbraň“, kterou získal v USA, aby zmrazil vlnu protestů po vší Rusi.

Odvolal se i na poznatky od kubánských soudruhů, podle nichž Američané své speciální technologie ovlivňování počasí už vyzkoušeli na ostrově svobody a jiných vzdorujících zemích Latinské Ameriky.