Lavrov vyjádřil skepsi ohledně dohody na protiraketovém štítu

Berlín - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov moc nedoufá, že se podaří dohoda se Západem o spolupráci na chystaném protiraketovém systému NATO v Evropě. Systém je Moskvě dlouhodobě trnem v oku a Lavrov ho dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově znovu kritizoval. Americký ministr obrany Leon Panetta se naopak snažil obavy Ruska z alianční protiraketové obrany rozptýlit. Český ministr obrany Alexandr Vondra nečeká průlom ve sporu mezi Moskvou a NATO do březnových prezidentských voleb v Rusku. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na konferenci čelil dotazům, jestli ČR zmoudří, co se týče paktu o rozpočtové kázni.

„Nevidím světlo na konci tunelu,“ prohlásil Lavrov k možnosti nalézt kompromis v otázce zapojení Ruska do protiraketového štítu. Ten podle něj v současné podobě hrozí „vrazit klín mezi různé evropské kultury“ a „Rusko nebude podporovat žádný systém, který povede ke konfrontacím“. "Nevidím žádnou možnost dosáhnout pokroku, dokud budou naše oprávněné
pochybnosti ignorovány,„ ohradil se ruský ministr. Avizoval nicméně připravenost své země o této otázce dál diskutovat. “Nezavíráme dveře a nebráníme se jednáním," poznamenal.
   
Lavrov zopakoval názor Moskvy, že plánovaný systém může ve svých pozdějších fázích představovat hrozbu pro ruskou bezpečnost a kritizoval, že se Západ dosud stavěl k návrhům Kremlu na jeho úpravy odmítavě. „Nemá co do činění s ohrožením Ruska,“ odmítl v Mnichově obavy Moskvy Panetta. Západ se podle něj bude dál snažit o tom Rusko přesvědčovat.

Leon Panetta
Zdroj: ČT24

Před vyhrocováním tohoto sporu v bavorské metropoli varoval německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. „Místo toho, abychom vytyčovali červené linie, měli bychom se nyní snažit nalézt společné body,“ uvedl Westerwelle a vyzval ke zintenzivnění snah o dosažení kompromisu do květnového summitu NATO v Chicagu. Potřebu dalšího odbourávání nedůvěry ve vztazích s Ruskem zdůraznila i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová.

Protiraketový systém, jehož podoba byla dohodnuta na posledním summitu NATO v Lisabonu, má být dobudován do roku 2020 a má chránit Evropu a její alianční spojence před potenciálními balistickými útoky od států, jako jsou Írán nebo KLDR. Projekt počítá se zapojením Ruska, obě strany se však rozcházejí v pohledu na způsob realizace této spolupráce.

Návrh, jak snížit napětí mezi Ruskem a NATO v otázce protiraketové obrany, dnes na konferenci představili členové mezinárodní expertní skupiny Euro-atlantická bezpečnostní iniciativa. Jejich doporučení počítají mimo jiné s vytvořením společného centra, kam budou obě strany předávat svá data.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Zmoudří Česko ohledně rozpočtového paktu?

Na konferenci zaznamenal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg dozvuky pondělního
rozhodnutí premiéra Petra Nečase zatím Česko v Evropské unii nepřipojit k paktu o rozpočtové kázni. Schwarzenberg dnes ČTK telefonicky řekl, že se ho několik zahraničních politiků ptalo, zda Česká republika „zmoudří“. Schwarzenberg po pondělním summitu EU kritizoval Nečasův postoj jako škodlivý pro Česko, což vyvolalo napětí ve vládě. S premiérem Petrem Nečasem o tom bude osobně mluvit v úterý.