Vězněný panamský diktátor Noriega byl převezen do nemocnice

Panamá - Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega byl v neděli převezen z věznice do nemocnice kvůli velmi vysokému tlaku a s podezřením na mozkovou mrtvici. Podle nemocničních zdrojů je ve stabilizovaném stavu, informovala agentura AP.

Noriega měl vysoký tlak, který u něho mohl vyvolat mozkovou mrtvici, uvedl ministr zdravotnictví Franklin Vergara. Byl proto umístěn na jednotce intenzivní péče kvůli pozorování. „Je při vědomí,“ řekl ministr.

Bývalý „silný muž Panamy“ už před několika lety mrtvici měl - trpěl proto sníženou pohyblivostí a paralýzou levé tváře a nohy. I ve věznici byl přepravován na kolečkovém křesle.

Ve věznici El Renacer uprostřed panamského pralesa byl 77letý Noriega držen v cele o samotě poté, co jej v prosinci do Panamy vydala Francie. Ve své vlasti byl odsouzen ke 20 letům mimo jiné za vraždy politických oponentů v 80. letech, kdy byl vládcem Panamy.

Na panamskou půdu Noriega vkročil v prosinci poprvé od roku 1989, kdy jej zbavila moci americká invaze. Byl přepraven do USA, kde byl odsouzen mimo jiné za obchod s drogami a praní špinavých peněz. Pak jej USA vydaly Francii, kde si odpykával trest rovněž za praní špinavých peněz.

Manuel Noriega po příjezdu do Panamy
Zdroj: ČT24

Noriegův návrat do středoamerické země mohl mít jen minimální politický dopad. Zůstala mu jen hrstka stoupenců bez většího vlivu. Nicméně aktivisté za lidská práva doufají, že jeho návrat by mohl pomoci osvětlit některá tajemství jeho diktatury - zhruba stovka vražd a zmizení zůstala neobjasněna nejen z doby jeho vlády (1983-89), ale i z doby vojenského režimu, který v zemi nastoupil v roce 1968.

Také stále není jisté, jestli si Noriega trest v Panamě odsedí celý za mřížemi. Zákon tu umožňuje odsouzencům starším 70 let strávit trest v domácím vězení.