K diamantovému jubileu whisky za miliony

Londýn – Šedesáté výročí nástupu britské královny Alžběty II. se dá oslavit i sklenkou něčeho ostřejšího, ovšem pokud máte na kontě nejméně statisíce či miliony. Jen čtyři dny před tím, než usedla na britský královský trůn, vypálili ve Skotsku jednosladovou whisky, kterou teď po 60 letech skotská palírna Gordon & MacPhail dává do prodeje. K mání je celkem 85 lahví tohoto vzácného moku. Pozadu nezůstává ani světoznámá palírna Johnnie Walker, která bude lahev jubilejní whisky prodávat v přepočtu celkem za 3 miliony korun.

Jubilejní whisky firmy Johnnie Walker zrála stejnou dobu jako vláda královny Alžběty druhé, tedy přesně 60 let. Whisky zrála v sudech z bukového dřeva z lesů soukromého panství královny. Speciální karafa má uzávěr z půlkarátového diamantu a je vyrobena z křišťálového skla, kterou podpírá po obvodu šest ramen. Symbolizují šest desetiletí královniny vlády. Součástí kolekce bude i ručně vázaná pamětní kniha. 

Číselné symboliky se skotská palírna držela ve všech ohledech. Celkově se na výrobě podílelo 60 řemeslníků a firma dá do prodeje pouhých 60 lahví, a to i do mezinárodní distribuce. Jedna lahev stojí ale v přepočtu tři miliony korun. Výtěžek z prodeje půjde na charitu.

Whisky na počest královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Kdo si bude chtít pochutnat na šedesátileté whisky a nepřijít přitom na mizinu, může si koupit jubilejní lahev ve skotské palírně Gordon & MacPhail. Tady stojí speciální whisky ke královninu výročí v přepočtu čtvrt milionu korun. Whisky má lehký nádech jablek, skořice a zázvoru a očekává se, že o ni bude ohromný zájem, a to nejen v Británii, ale i v zahraničí.

Whisky se bude prodávat v křišťálových pyramidových karafách se stříbrným hrdlem a uzávěrem vybroušeným do tvaru diamantu. Na výrobě karafy, do které je vyrytá a stříbrem vymalovaná číslice 60, se podíleli výlučně skotští řemeslníci. Každá lahev má svoje číslo a osvědčení o původu. Zlatavá whisky s karafou se pak ukrývá v ručně vyráběných dřevěných dárkových krabicích. Byly na ně použity jilmy z Holyroodu, tedy skotského královnina sídla. 

Alžběta II. je teprve druhou britskou panovnicí, která je na trůnu 60 let. Rekordně dlouho vládla ve druhé polovině 19. století královna Viktorie, která byla na trůnu 63 let.