Po nepokojích rezignoval prezident Malediv

Malé - Prezident Malediv Muhammad Našíd rezignoval. Jeho demise přišla poté, co vzbouřené jednotky policie obsadily státní televizi a vyzvaly obyvatele, aby ho pomohli svrhnout. Na souostroví v Indickém oceánu tak vrcholí týdny demonstrací, které vypukly, když prezident nechal zatknout významného soudce. Policisté se do protestů zapojili poté, co dostali rozkaz, aby přestali bránit střetům mezi příznivci a odpůrci prezidenta. Maledivy patří ve světě i u nás mezi oblíbené turistické destinace. Svou dovolenou tam nyní tráví přes dvě stě Čechů.

Jindy poklidný turistický ráj se stal dějištěm protivládních demonstrací. Středem nepokojů bylo hlavní město Male, kde dav rozháněla armáda slzným plynem. „Pro zemi bude v současné situaci lepší, když podám demisi. Nechci řídit zemi železnou rukou. Podávám demisi,“ prohlásil Našíd.

Vzbouření policisté se předtím zmocnili kontroly nad státní televizí. Maledivští vojáci se v hlavním městě Malé střetli s demonstranty, v jejichž řadách byli kromě policistů i civilisté. Stovky lidí armáda rozháněla střelbou gumovými projektily a slzným plynem poté, co se policisté odmítli podřídit nařízení prezidenta a ukončit protest.   

Muhammad Našíd, odstupující maledivský prezident:

„Pokud bych zůstal prezidentem déle, způsobilo by to mnoho dalších škod, a proto odstupuji ze své funkce prezidenta Malediv počínaje tímto dnem. Přeji vám lepší budoucnost. Nikdy jsem se nechtěl držet moci za použití síly.“

Nepokoje na Maledivách vypukly minulý měsíc, když prezident Našíd nařídil zatčení vysoce postaveného soudce, kterého obvinil z toho, že ho platí jeho politický rival Maumún Abdal Gajúm.

V současnosti je na Maledivách na dovolené asi 200 Čechů. „Jejich bezpečnostní situace je naprosto v pořádku až do okamžiku, kdy bude fungovat mezinárodní letiště,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. „Turistů se to tady vůbec nedotýká, je to vlastně vnitří záležitost. V tuto chvíli jediné, co turistům reálně hrozí, je to, že zmoknou, protože se celkem zatahuje,“ konstatoval Karel Šrol z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ani české ministerstvo zahraničí zatím nevidí důvod, proč by se Češi ze své dovolené měli předčasně vracet. „Pouze upozorňujeme občany, kteří plánují v nejbližších dnech cestu do Malediv, ať se na aktuální politickou situaci informují u své cestovní kanceláře nebo na našem zastupitelském úřadu,“ dodal Šrol.