Od července ve Francii musí mít řidiči v autě alkoholtester

Paříž - Francie na svých silnicích od 1. července zavede jako povinnou výbavu aut jednorázový přístroj na dechovou zkoušku alkoholu. Budou ho muset mít i zahraniční motoristi na dovolené. Balíček s testem bude stát nanejvýš 1,5 eura a má být běžně dostupný. Úřady tak chtějí omezit počet úmrtí při nehodách způsobených opilými řidiči. Povolený limit alkoholu za volantem je ve Francii půl promile.

Francie vyrazila do boje proti opilým řidičům, včetně cizinců, kteří jsou v zemi jen na dovolené. Od července budou muset mít všichni v autě jednorázový dechový alkoholtester. Řidiči se ovšem podle zdejších úřadů nebudou muset bát pokut, pokud toto vybavení u sebe mít nebudou, policisté budou totiž první půlrok tolerantnější a nebudou takový přestupek trestat.

Řidiči si tak budou moci před jízdou otestovat, zda splňují povolený limit alkoholu v krvi, což je ve Francii 0,5 promile. Jednorázový test bude stát okolo jednoho eura a bude běžně dostupný. Doporučuje se přitom mít v autě nejméně dva, pro případ, že by jeden z nich řidič použil.

Původně mělo nařízení platit už od 1. dubna, továrny by ale nestihly potřebné množství do té doby vyrobit, a tak úřady termín posunuly až na léto.

Ve Francii je kromě toho nutné mít v autě výstražný trojúhelník a reflexní vestu, kterou by měl mít řidič přímo ve voze, a ne v kufru auta. Za nedodržení těchto předpisů hrozí až 90eurová pokuta. Navíc policisté kontrolují, zda je v autě lékárnička, hasicí přístroj a náhradní žárovky do světel.