Nizozemci už se třesou na bruslařský závod 11 měst

Amsterodam – V Nizozemsku díky extrémnímu počasí zamrzají vodní kanály, a lodě tak nahrazují bruslaři. Nizozemci čekají, jestli ještě přituhne, a jestli se bude moci konat tradiční závod zvaný Elfstedentocht, při kterém se bruslí po kanálech spojujících 11 nizozemských měst. Dvousetkilometrový maratón se jel naposledy před 15 lety.

Holandsko se po dlouhé době zřejmě opět dočká slavných bruslařských závodů. Kultovní závod Elfstedentocht je pro Holanďany národní tradice a vždy velká sláva. Čekají proto s napětím, jestli konečně zamrznou kanály spojující 11 měst. Rychlobruslení na kanálech ve Frísku se konalo naposledy v roce 1997. Letos počasí vypadá znovu slibně, tloušťka ledu by tak mohla dosáhnout požadovaných 15 centimetrů. 

„Myslím, že to konečně přijde. Mám z toho dobrý pocit. Jen potřebujeme ještě jeden týden pořádných mrazů,“ říká obyvatel Hindeloopenu. Místní rádio vyzvalo obyvatele, aby pomohli s odklízením sněhu. Bez sněhové peřiny led promrzne rychleji. 

Závod jedenácti měst se jel v Holandsku poprvé v roce 1909. Tradice bruslení ale sahá v této zemi ještě dál do historie. Nedaleko Amsterodamu se našly vůbec první železné brusle. Potomci prvních bruslařů si opět nedočkavě brousí hrany. Před 15 lety stálo na startu 17 tisíc lidí. Letos jich možná bude i víc.