Který song se stane hitem? Nový software to pozná

Londýn – Výzkumníci z Bristolské univerzity tvrdí, že dokáží předpovědět, která píseň se stane jedničkou hudebních hitparád – respektive to dokáže jejich softwarový program. Do databáze vložili čtyřicítku největších hitů z britských žebříčků za posledních padesát let. Program z nich pak vypočítal svoji vlastní hudební rovnici, která rozpozná prvky úspěšné popové melodie.

„Ze skladby se vytvoří lineární kombinace hudebních rysů, které jsou převzaté ze zvuku. Program pak posuzuje délku skladby, její rychlost a počet taktů za minutu. Pak posuzuje složitější věci, jako například, kolik je energie v písni nebo jak je harmonicky složitá,“ prohlásil šéf výzkumného týmu Tijl De Bie.

Počítač celkem vytvořil 23 kategorií parametrů, které dělají ze skladby hit. Software podle svých tvůrců také zachytil vývoj melodií a charakteru písní. Například z výsledku vyplývá,
že kdyby zpěvačka Kylie Minoque svůj hit I should be so lucky z roku 1988 vydala v dnešní době, už by hitem nebyl.

Kylie Minogue
Zdroj: ČT24/Stránky Kylie Minogue

Celý projekt kritizuje popový skladatel Mike Stock. „Proč byste si měli myslet, že vám program určí, co se vám má líbit? Hudbu musíte cítit a musí se vás dotknout,“ prohlásil.

Tvůrci programu ale nedoufají, že se výsledky jejich rovnic stanou vodítkem pro komisi letošních předávání cen Grammy. Přiznávají, že jejich software není bezchybný – má šedesátiprocentní úspěšnost. Na popularitě písně se dnes odráží také komerce a image zpěváka – nejen hudební kvalita.

Jaká píseň lidi ohromí? (zdroj: ČT24)