Velký bratr se dívá a v americkém městečku svítí rudě

East Orange - Američtí policisté vybavují všudypřítomné kamery v ulicích městečka East Orange silnými rudými světlomety. Ty mají označit lidi, kteří se dopouští trestných činů nebo se k nim zjevně chystají. Městečko East Orange bylo dlouhou dobu známé svou vysokou kriminalitou. Kritici přesto upozorňují na to, že nové opatření až příliš připomíná Orwellova Velkého bratra.

V americkém městě East Orange vybavují kamery speciálními světlomety, které mají označovat pachatele trestných činů. Kamerový systém pojmenovali Světelný intervenční systém - zkráceně LBIS. „Chceme, aby lidé a jejich děti, ale i potenciální zločinci, věděli, že se díváme. Kolikrát jsme sledovali kamery a chtělo se nám křičet, že se schyluje ke zločinu. To se teď ale změní. Londýn má mluvící kamery a my budeme mít kamery se světlomety,“ prohlásil William Robinson, náčelník policie v New Jersey.

Světlomety na rozdíl od megafonů nikoho nebudí uprostřed noci a mají plnit i preventivní funkci, a to například u lidí, kteří se chovají podezřele před obchodními centry, školami nebo nákupními centry. „Vzkaz pro zločince zní: policie vás vidí, nahrává a bude reagovat. Už to by mělo kvůli strachu z identifikace a zadržení překazit řadu zločinů. LBIS chceme využívat jak v okolí škol, tak i k předcházení vandalismu a výtržnictví na místech, kde policisté fyzicky nebývají,“ řekl Robinson.

Červené osvětlení označuje zločince
Zdroj: ČT24

Deborah Jacobsová, výkonná ředitelka, Komora lidských práv New Jersey:

„Město Newark jasně specifikovalo podmínky využití svého kamerového systému. Nebude instalován poblíž modliteben, v okolí klinik provádějích potraty a nebude zaměřen na soukromé domy. A dokud taková pravidla nebudou mít všechna města, hrozí jejich obyvatelům, že přijdou o své soukromí a budou pošlapána jejich občanská práva.“

Policie proti kriminalitě v East Orange bojuje dlouhodobě

East Orange má 65 tisíc obyvatel a dlouhodobě se pohybovalo na nejvyšších příčkách ve statistikách trestné činnosti. Policie proto zavedla kamery s vysokým rozlišením, detektory střelby i čtečky poznávacích značek a jejich efektivita se začala projevovat. Počet zločinů spadl na nejnižší úroveň od roku 1967. „Zločinů ubylo, protože policie začala pořádat schůze s místními obyvateli. Úzce tu spolupracují a funguje tu něco jako sousedské hlídky,“ podotkl místní holič Jayaad Ali.

Proti nárůstu kamer v ulicích ale vystoupili ochránci občanských práv a svobod. Podle nich se situace v některých amerických městech blíží románům George Orwella a jeho konceptu Velkého bratra. „Spojené státy kopírují postup Velké Británie. Zavádí spousty sledovacích kamer, i když není vůbec průkazné, že by to mělo na kriminalitu nějaký vliv. Je to jako z Velkého bratra - lidé se chovají klidně, protože je neustále sledují vládní nebo soukromé kamery. Sledují vás, i když to vůbec netušíte,“ upozorňuje výkonná ředitelka Komory lidských práv v New Jersey Deborah Jacobsová. Kamerový systém se světlomety by měl v East Orange fungovat koncem tohoto roku.

Posvítit si na zloděje (zdroj: ČT24)