I přes Asadovy sliby lidé v Homsu dál umírají

Damašek – Syrská armáda podle aktivistů postupuje dál do centra vzbouřeneckého města Homs a ostřeluje obytné čtvrti. Jen za dnešek údajně zemřelo skoro 70 civilistů. Útoky pokračují přesto, že prezident Asad včera slíbil ruskému ministru zahraničí ukončení násilí. Napjatá situace trvá jedenáctý měsíc. Státy Perského zálivu odvolaly své velvyslance, přidalo se i několik dalších evropských zemí.

V Homsu pokračovaly boje i v noci a trvají také dnes. Čtvrť Bábá Amr je údajně pod těžkou dělostřeleckou palbou, která zničila nejméně 23 domů. „Je zde hrozná situace. Docházejí potraviny, voda a léky. Mnozí lékaři se zhroutili, protože ošetřovali raněné bez přestávky pět dní. Chtěli bychom, aby Lavrov přijel sem a strávil v Homsu noc, aby pochopil, čím procházíme,“ říká zdejší obyvatel Umar Šakír.

Podle opozice v noci na dnešek milicionáři věrní Asadovi vyvraždili tři homské rodiny, zemřelo přitom 20 lidí včetně žen a dětí. Aktivisté žádají mezinárodní společenství, aby zajistilo bezpečný odchod z města ženám a dětem. Počty obětí bojů není možné nezávisle ověřit, stejně jako se nedá zjistit, co přesně se v Homsu děje. Syrská armáda ale čelí stále silnějšímu odporu ozbrojených povstalců a vláda trvá na tom, že teroristy ve městě zlikviduje a obnoví pořádek.

V Homsu se dál bojuje (zdroj: ČT24)

Včera jednal v Damašku s Asadem ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Syrský prezident ho ujistil, že chce co nejdřív ukončit násilí. Lavrov při úterním jednání tlačil na reformy a dialog, ale nikoli na to, aby se Asad vzdal funkce. Opozice však jednat s vládou vytrvale odmítá a tvrdí, že pro ni je přijatelná jedině Asadova demise. Lavrov dnes prohlásil, že o Asadově příštím osudu musejí rozhodnout výhradně Syřané. Lavrov vyzval státy, které mají vliv na syrskou opozici, aby ji přiměly začít jednat s vládou. Premiér Vladimir Putin pak vyzval svět, aby se při řešení syrské krize nechoval jako slon v porcelánu.

Novou mezinárodní iniciativu připravuje Turecko, ale o jejím obsahu zatím kolují jenom dohady. Mohlo by jít podle stanice Al-Džazíra o zajištění bezpečnostního koridoru pro syrské civilisty a nevylučuje se i určitý druh vojenské intervence. Telefonicky na toto téma dnes hovořil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Ten Erdoganovi řekl, že by hledání cesty k ukončení násilností mělo pokračovat, a to i v Radě bezpečnosti OSN. Zahraniční intervenci ale znovu odmítl.

Mrtví v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vlády zemí Evropské unie se v zásadě dohodly na uvalení sankcí proti syrské centrální bance v rámci širšího balíku kroků, které by měly přimět syrského prezidenta Bašára Asada k odstoupení. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoce postavený unijní diplomat.

Turecko také chystá mezinárodní konferenci o Sýrii, která by se mohla konat v Istanbulu. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, podle něhož musí mezinárodní společenství vyslat jasný signál podpory syrskému lidu, dnes odlétá na pracovní návštěvu do USA, kde chce jednat hlavně o Sýrii. Ve Washingtonu bude do neděle a kromě jiného se sejde se svou americkou kolegyní Hillary Clintonovou a poradcem pro otázky národní bezpečnosti Thomasem Donilonem.

Od začátku syrských protestů už přišlo o život nejméně 6 000 lidí. Šest evropských států stejně jako arabské země Perského zálivu kvůli násilí z Damašku odvolalo velvyslance, USA své zastupitelství uzavřely. Lavrov to dnes kritizoval: „Nechápeme tuto logiku. Nemyslím si, že stažení velvyslanců vytváří příhodné podmínky pro iniciativu Ligy arabských států (LAS).“