V Belgii uvízl vorvaň, v Pákistánu vylovili mrtvého žraloka

Zeebrrugge/Karáčí - U belgického pobřeží nedaleko přístavu Zeebrugge uvízl 14metrový vorvaň obrovský. Podle ochránců zvířat je zraněný a nejspíš zemře. Vorvaň obrovský patří k největším velrybám na světě. Ten, který zůstal u belgické pláže, váží mezi 20 až 30 tunami. Proč na mělčinu zabloudil, není jasné. V Pákistánu zase vytáhli z moře skoro 12metrového mrtvého žraloka.

V pákistánském přístavu Karáčí dnes vyzdvihli z moře téměř dvanáctimetrového žraloka obrovského. V oceánu ho mrtvého objevili rybáři. Přitáhli ho ke břehu a pokusili se ho pomocí dvou jeřábů vytáhnout na břeh. Vzhledem k tomu, že mrtvá paryba vážila přes sedm tun, museli ale nakonec povolat ještě další techniku. 

Rybáři zvíře obratem prodali za 1,7 milionu pákistánských rupií (asi 350 tisíc korun). Maso žraloka sice není kvalitní, ale žraločí ploutve mohou putovat do Číny, kde jsou oblíbenou lahůdkou. Olej ze žraločích jater se zase využívá jako lék pro posílení imunitního systému a k napouštění dna rybářských člunů. 

Žralok obrovský či také velrybí žije v tropických oblastech oceánů. Živí se planktonem, a tak není člověku nebezpečný. Patří mezi ohrožené druhy. Žralok zůstane v Karáčí ještě tři dny vystaven, pokud se na něj někdo bude chtít podívat, musí zaplatit vstupné.

V Pákistánu ulovili žraloka velrybího (zdroj: ČT24)