Na maledivského exprezidenta byl vydán zatykač

Male - Maledivský soud vydal zatykač na exprezidenta Muhammada Našída a bývalého ministra obrany. Uvedla to Našídova strana. Podle agentury Reuters není jasné, z čeho jsou obviněni. Našíd v úterý rezignoval. Tvrdí, že ho k tomu donutili ozbrojení policisté a armádní důstojníci pod hrozbou násilí. Předcházely tomu několikatýdenní demonstrace. Maledivy patří mezi nejoblíbenější turistické destinace na světě.

Policejní mluvčí Abdal Manan Júsuf odmítl vysvětlit důvod vydání zatykače a nechtěl sdělit ani to, kdy by Našíd - který setrvává ve svém domově obklopeném stoupenci - měl být zatčen. Policejní komisař Abdalláh Riaz později uvedl, že není jasné, zda je zatykač v souladu s ústavou, a že jeho legálnost je stále předmětem zkoumání.

V maledivské metropoli Male se včera střetly tisíce stoupenců bývalého prezidenta Muhammada Našída s policisty. Podle Reuters desítky lidí utrpěly zranění. Demonstranti, jichž podle některých odhadů bylo asi 4 000, na policisty házeli kamení a skandovali hesla na Našídovu podporu.

Muhammad Našíd
Zdroj: ČT24

Desítky lidí utrpěly zranění

Podle agentury AP se jim podařilo získat kontrolu nad až deseti policejními stanicemi. Při protestech, na něž policie reagovala slzným plynem, bylo podle svědků citovaných Reuters zraněno 40 až 50 lidí, někteří z nich vážně.
   
Při demonstraci byl kromě několika spolustraníků zraněn také sám bývalý prezident Našíd, který musel být ošetřen v nemocnici a nyní je již prý na bezpečném místě. Hlavní nemocnici obklíčili policisté a vojáci, kteří také zabránili novinářům v přístupu na centrální náměstí v Male.

Podle bývalého ministra zahraničí Ahmada Nasíma jsou za demisi Našída, který se v roce 2008 stal prvním demokraticky zvoleným prezidentem souostroví, odpovědné islamistické strany.

Jan Petránek, komentátor a publicista:

„Jde o spory vysoce osobní. Nikdy náboženství nebylo tak vyhrocené. Jde o muslimskou zemi s nejvyšší porodností a gramotností. Za novým prezidentem Malediv navíc stojí indický premiér. Svět se o dění na Maledivách zajímá proto, že je to turistický ráj.“

Českých turistů se vnitropolitické problémy souostroví zatím nedotýkají. Události se odehrávají převážně v hlavním městě Male a okolí, zatímco dovolenkáři pobývají v přímořských letoviscích vzdálených nejméně sto kilometrů.

Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)