Co s Tymošenkovou? Léčit by se mohla v Česku

Kyjev - Souhlas ukrajinské vlády s odesláním vězněné vůdkyně opozice Julije Tymošenkové k léčení do zahraničí může být podle ukrajinského komentátora východiskem z mezinárodní izolace, do níž se režim po odsouzení bývalé premiérky dostal. Podle politologa Jurije Romaněnka západoevropské státy naléhají, aby Tymošenková byla převezena k léčení do České republiky nebo do Francie. Podle české europoslankyně Zuzany Roithové je ale spíše než převoz do ciziny pravděpodobnější, že by mohla být přemístěna na nějakou kliniku v Kyjevě. Ukrajinské úřady očekávají, že tým zahraničních lékařů vyšetří vězněnou vůdkyni ukrajinské opozice v pondělí 13. února.

Ve vysílání ruskojazyčného televizního kanálu Mir ve středu večer Romaněnko prohlásil, že v chování ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vidí náznaky souhlasu s takovým scénářem. „Janukovyč zařadil zpátečku a může souhlasit s tím, že Tymošenkovou převezou do nemocnice. A Západ naléhá na to, aby byla dopravena k léčení do Česka nebo do Francie,“ řekl ukrajinský politolog, aniž by upřesnil zdroj svých informací.
   
Tymošenková si ve vězení v Charkově trvale stěžuje na špatný zdravotní stav, ale ošetření ukrajinskými lékaři odmítá. Vězeňské úřady nedávno vyslovily souhlas s tím, aby Tymošenkovou vyšetřil tým zahraničních, konkrétně německých a kanadských odborníků. Při organizování lékařské péče údajně na žádost rodiny pomáhá i česká europoslankyně, bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová. Kyjevská média odhadují, že mise zahraničních lékařů dorazí na Ukrajinu příští pondělí.

Roithová převoz Tymošenkové do Česka nepovažuje za pravděpodobný

Roithová v reakci poskytnuté ČTK připomněla, že převoz je jedním z požadavků, na kterých trvá sama Tymošenková i její rodina. „Dle mého názoru je i základní podmínkou pro zodpovědné provádění lékařských vyšetření mezinárodním týmem,“ poznamenala česká europoslankyně. "V zájmu prezidenta Janukovyče je nyní také před příjezdem lékařských expertů z Německa a Kanady vyvrátit pochybnosti o podmínkách jejího věznění a je pravděpodobné, že bude přechodně převezena nikoliv mimo Ukrajinu, ale na některé klinické pracoviště například v Kyjevě. Dohodu o jejím převozu do ČR nebo Francie rozhodně nemohu potvrdit, řekla také Roithová. Tlak EU na ukrajinskou vládu bude podle ní sílit.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Ukrajina se ocitla v politické izolaci
   
Janukovyč se kvůli verdiktu nad Tymošenkovou dostal do politické izolace, konstatuje Romaněnko. „Je to zoufalá situace: Evropa, Rusko i USA kolem něj vystavěly neproniknutelnou zeď… Sankce proti ukrajinským činitelům se stávají hrozivě reálnou možností,“ soudí politolog. Janukovyč se proto problému s Tymošenkovou potřebuje zbavit. „Export“ tohoto problému ale může mít podle Romaněnka i negativní důsledky.

V zahraničí rázem vznikne ohnisko diskreditace nynějšího ukrajinského režimu a problémy mohou nastat i ve vztahu s Ruskem. Tymošenková se v zahraničí může dostat pod tlak Západu, aby zveřejnila „tajné schéma rusko-ukrajinských vztahů“, spekuluje politolog. To může rozhořčit předsedu ruské vlády Vladimira Putina a odpovědnost za tento stav ponese Janukovyč.
   
Podle Romaněnka je takový vývoj událostí více než reálný. Rozhodnutí o převozu Tymošenkové do ciziny bylo údajně přijato už loni na podzim a režim od té doby věnuje jejímu zdravotnímu stavu pečlivou mediální pozornost. Janukovyč podle Romaněnka nejprve oznámí, že Tymošenková potřebuje ošetření v nemocnici, a později se zjistí, že nezbytnou pomoc na Ukrajině dostat nemůže. Takový vývoj ukrajinský komentátor očekává na přelomu února a března.