Zebry mají pruhy na odhánění krvelačných much

Stockholm - Proč se u zebry vyvinuly její charakteristické černobílé pruhy, bylo předmětem diskuse mezi vědci desítky let. Nyní vědci z Maďarska a Švédska tvrdí, že záhadu vyřešili. Pruhy totiž mají odradit mouchy sající krev. V jejich zprávě uveřejněné v časopise Journal of Experimental Biology se píše, že tento vzor s úzkými proužky dělá zebry pro mouchy „neatraktivními“.

Klíčem ke všemu je způsob, jakým pruhy odrážejí světlo. „Začali jsme studovat koně s černou, hnědou a bílou srstí,“ poznamenala Sussane Akessonová z Univerzity v Lundu. „Zjistili jsme, že u černých a hnědých koní dostaneme horizontálně polarizované světlo,“ dodala. To činí tmavě zbarvené koně velmi atraktivní pro mouchy. Světlo, které se odrazí od koně a cestuje ve vlnách do očí hladové mouchy, se pohybuje po horizontální rovině - jako plazící se had.

Vědci si myslí, že masa pruhů ve velkém stádu mate predátory. Další poukazovali na to, že pruhy mohou pomoci zvířatům regulovat teplotu a zebry poznají jiné právě podle jejich pruhů. Studie zebřích embryí ukazují, že pruhy jsou nejprve černé, bílé se vyvíjejí až později.

Vysvětlení, nebo lépe řečeno faktorů přispívajících k tomu, že mají tato vysoce oblíbená zvířata právě černobílé pruhy, bude ale podle vědců stejně nakonec více.